Teateid tindirindelt: Kolmas rinne

Eelmise aasta lõpus Tartu ülikooli peahoonest välja jalutades tundsin, kuidas sügavale peidetud pisarad hinge kippusid. Mitte nii väga silma, aga just hinge, tehes olemise raskeks ja kurvameelseks.

See oli see hetk, kui jalutasin ülikooli kuue samba alt välja, ise veel õieti mõistmata, et see on viimane kord, kui võin seda teha, öeldes: “Ah, tulin loengust.” Käesoleva aasta algusest ei õpetata tulevasi ajakirjanikke ja kommunikatsioonispetsialiste enam peahoones, vaid endises sünnitusmajas Toomemäel. Ajakirjanike õpituba on kohta vahetanud.
Nüüd on ajakirjanikele tekkimas aga veel üks kodu, ja seda mitte enam Tartus. Uuest õppeaastast hakkab ka Tallinna ülikool õpetama ajakirjandust põhierialana. Tartu patrioodina tahaks mõtte maha laita, kuid praktilise suunitlusega ajakirjandusõppest on Eestis puudust tuntud, eriti Tallinnas, kus pea kogu praktiline ajakirjandus sünnib.
Mida see muutus siis tindirindele kaasa toob? Kui seni võis ajakirjandusmaastikul eristada tugevat “isehakanud” ajakirjanike rinnet ja vastavat eriala õppinud ajakirjanikke, kelle arusaamad asjadest sageli ei ühti, siis nüüd tuleb tandrile veel üks osapool.

Tartu ja Tallinna ülikoolide vaheline vastuseis on ammu teada. Sama eriala Tallinnas õppivad tudengid mõnitavad tartlasi nende liiga teoreetilise lähenemise pärast ja tartlased oma Tallinna ametivendi liiga praktilise maailmapildi pärast. Nagu juba välja öeldud, saab see nii olema ka ajakirjanduse puhul.
Paljud potentsiaalsed head tindirinde sõdurid, kellel on soov töötada ajakirjanikuna, võiksid ilmselt oma valiku teha nüüd just Tallinna kasuks, sest kes ikka viitsib Tartus ühiskonnateooriaid ja teaduslikke uurimismeetodeid õppida. Tartust saaks seega teoreetikute ja “nohkarite” pärusmaa. Seda ma siiski lõpuni ei usu. Kui mitte miski muu, siis vähemalt võimalus tasuta õppida toob ikka parimaid koolilõpetajaid ka Tartusse.
Nii jagataksegi tindirinne ilmselt kolmeks: iseõppijad, Tallinna praktikud ja Tartu koolkond. Ainult aeg näitab, kelle oskused ajakirjanduses paremaks osutuvad ja milline lähenemine end õigustab. Muidugi, kui küsida, kes peaks toodetud kvaliteedi üle otsustama, siis tuleb ikka Tartust need paksud akadeemikud üles otsida, kes kohtumõistmise teiste töö üle enda kanda võtavad.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 12 korda, sh täna 1)