Mõnnuste Laasi hoolib maalammastest (2)

Mõnnuste Laasi hoolib maalammastest

POOLELDI KIHNLANE: See tallekene Laasi perenaise Vilve Nurmela süles on Kihnust pärit maatõugu jäära järeltulija. Foto: Tõnu Veldre

Mõnnuste küla Laasi talu perenaine Vilve Nurmela maalambafarm ei ole ainulaadne üksnes Saaremaal, vaid Eestimaal tervikuna. “Minu põhimõte on see, et maa-lammast tunnustada. Praegu on ta põõsatagune loom. Tõu tunnustamisega pole kuhugi jõutud. Maalammas väärib taas au sisse tõstmist,” toonitas mitmekümneaastase kogemusega lambakasvataja.

Vilve sõnul on maalambad väga vastupidavad. “Nad on lihtsa inimese loomad. Kindel tõug. Ma ei pea neid ravitsema. Nad ei haigestugi. Minul on neid saja ringis,” andis Laasi perenaine teada.
Esimesed maalambad sai nüüdne kogenud lambakasvataja Karuse külast ühe vanema naise käest. Ema poolt saarlanna, aga sündinud ja kasvanud Lihulas, kolis Vilve Saaremaale 1983. aastal. “Varsti saab sellest 30 aastat. Ma sain Kärla ühismajandis zootehnikuna tööd. Loomi olen ise kogu aeg pidanud. Alguses oli lehm ka. Lambad on aga kogu aeg laudas olnud. Olen maalambaid otsinud igalt poolt. Olen neid ostnud küll Abruka saarelt, Sõrvest ja mujalt. Kui sain õige jäära, siis hakkas neid musti lambaid tulema,” kirjeldas talunik karja loomist.

Täismahus lugu loe Saarte Hääle paberväljaandest. Telli leht siit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 112 korda, sh täna 1)