Kõne Iffile (2)

Täna räägime Iffiga selle nädala suurtest sündmustest – õpetajate streigist ja naistepäevast. Alustame rõõmsamate nootidega.

Minu meelest on naistepäev üks väga ilus päev, eriti veel, kui päike paistab, looduses on näha juba esimesi kevademärke, puudel hakkavad pungad tulema ja lumi hakkab sulama. Naistepäevaga justkui algakski kevad ning see kõik teeb meele rõõmsaks. Mul ei ole ka sel päeval lillede kinkimise vastu midagi – muidugi võib neid ju ka igal muul ajal kinkida, aga kuidagi see päev toob selle lilleilu jälle välja. Ja tuletab meelde, et talve aeg hakkab ümber saama.

Kui vahepeal katsuti naistepäevale mingit punast bolševistlikku silti külge kleepida, siis ütlen, et see oli ikka väga nõme. Muidugi on ka emadepäev, mis Eesti riigi tulekuga taas au sisse tõsteti, väga oluline päev. Siiski ei ole kõik naised emad ning seepärast peaks üks päev aastas olema ikka kõigi nende ilusate naiste jaoks, kes meid ümbritsevad. Olgu selleks siis 8. märts, mil kõik naised tunneksid ennast erilistena ning neile pöörataks rohkem tähelepanu.

Kui nüüd rääkida aga teisest sündmusest, mis meil sel nädalal väga palju kõneainet on pakkunud, siis see on õpetajate streik. Needsamad ilusad naised, kes töötavad koolides ja loodetavasti said eile ikka naistepäeva puhul meeles peetud, streigivad ja nõuavad täiesti õiglaselt palgatõusu. Nii suurt streiki pole Eestis ju vist olnudki ning see näitab, et meil on ikka riigis midagi väga paigast ära ja valesti. Paljud inimesed, kes peaksid normaalset palka saama, ei saa seda.

No püha taevas, riigikogu liikmete palk tõuseb pidevalt, sest seda nõuab seadus! Kas saab olla nõmedamat asja? Miks siis ei saa teiste palku lihtsalt seadusega tõsta? Minu meelest peavad pedagoogid saama normaalset palka, see oleks loomulik. Iga õpetaja peaks saama ikka inimväärselt elada. Pedagoogi amet on ju üks tähtsamaid maailmas. Kui neid, meie õpetajaid, ei oleks, müttaksime kõik lollidena mööda metsi ringi.

Kui me vaatame, kuhu ja milleks meil raha jätkub, siis kulutatakse seda ikka hullupööra ja täiesti mõttetute asjade peale. Kõikvõimalikud projektid ja asjad, millest keegi õigupoolest aru ei saagi. Ma ei tea, kas see Vabadusesammas töötab üldse, aga kui palju sinna on raha magama pandud! Samuti on meil meeletu hulk ametnikke nii Eestis kui ka Brüsselis, kellest enamik saab ilmselt suuremat palka kui meie tavaline pedagoog koolis. Kui minult küsitakse, kui palju ma õpetajale palka annaksin, siis selline inimväärne palk peaks olema vähemalt 1500 eurot kätte.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 77 korda, sh täna 1)