Peremeheta loomad – jätkuvalt aktuaalne teema

MTÜ Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu on tegutsenud üle kuue aasta. Selle aja jooksul on saarlaste teadlikkus loomakaitsest kindlasti tõusnud. Ilmselt on seda suurel määral mõjutanud ka meedia – loomadest ja nende pidamisest on rohkem räägitud nii televisioonis kui ka raadios, kirjutatud ajalehtedes.

Viimastel aastatel on palju juurde tulnud hüljatud ja hulkuvate loomadega tegelevaid organisatsioone, korraldatakse heategevusüritusi loomade heaks. Tahaks loota, et väike mõju just saarlaste loomapidamistavade paranemisele on olnud ka meie MTÜ-l. Kas või seeläbi, et inimestel on koht, kuhu pöörduda nõu ja abi saamiseks, kui nad leiavad hulkuva või vigastatud looma.

Sajad koerad-kassid

Lisaks on võimalus leida siit endale mõni hooleta jäänud neljajalgne ja pakkuda talle kodu. Koeri on meie hoiukodudest kuue aasta jooksul läbi käinud 156 – seega aastas keskmiselt 26. Kasse on hoiukodudes kolme aasta jooksul olnud 234 ehk keskmiselt 78 looma aastas. Lisaks oleme hoolitsenud merisigade, hamstrite, liivahiirte eest…
Rõõm on näha, et nii kasside kui ka koerte steriliseerimine/kastreerimine on muutumas tavaliseks, kui ei taheta oma lemmikule järglasi ega jooksuaja muresid.
Tööd ja teavitamist on ees aga veel väga palju. Praegu on Saaremaal ju tegelikult vaid mittetulundusühing, kus tegutseb väga väike hulk vabatahtlikke. Suur puudus on hoiukodudest, kuhu paigutada kasse.

Varjupaika pole tänaseni

Õnneks võtavad mõned loomasõbralikud inimesed leitud looma vahel oma hoole alla ja meie püüame siis nõu ja jõuga aidata. Abi oleks aga kindlasti tõhusam, kui meil oleks mõni kindel hoiukodu, kuhu hädasolijad toimetada. Kõige rohkem vajame aga korralikku varjupaika kõigile nõuetele vastavate ruumidega. Lootsime selleks riigilt abi, kuid – ilmselt majanduslikel põhjustel – siiani pole sellist asutust loodud.
Kassiait, mis mitu aastat tegutses ja hulkujaid-hüljatuid vastu võttis, sai loodud vaid ajutise lahendusena, kuni omavalitsused – vastavalt neile seadusega pandud kohustustele hoolitseda nende territooriumil elavate hulkuvate loomade eest – päris varjupaiga loovad.
Meile on abi pakkunud mõnedki noored, kes tahaksid käia varjupaigas kasside ja koertega tegelemas, nii nagu seda saab teha mandril asuvates varjupaikades. Kahjuks meil sellist võimalust neile pakkuda ei ole. Aga juba see, et noored ja lapsed tahavad tulla ja aidata, on positiivne märk sellest, et teema on oluline ja seda peab kindlasti arendama.

Elina Roos,
MTÜ Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 28 korda, sh täna 1)