Lasteaed õpetab mudilased kiusamist vältima (2)

Lasteaed õpetab mudilased kiusamist vältima

LASTEL HELLUST JAGUB: Poku rühma kaisukarusid uudistama tulnud Saarte Hääle reporter haarati ootamatult suurde sooja kaisutusse. Taamal lasteaia direktor Riina Saar ja õpetaja Kaire Nelis. Foto: Tõnu Veldre

Kiusamisest vaba lasteaia projektis osalevad Saare maakonnas esimestena Kuressaare Pargi lasteaia viie- kuni seitsmeaastased lapsed.

Pargi lasteaia direktor Riina Saar tõdes, et kiusamise teemaga tuleb tegeleda nii maast madalast, kui võimalik, et lapsed teaksid, mis see kiusamine õigupoolest on ja kuidas sellest üle olla. Saare sõnul alustab neil projektiga küll vaid kaks rühma, kuid kindlasti levib see ka teistesse, noorematesse rühmadesse, et kiusuvaba õhkkond oleks lastega terve lasteaias viibimise aja.
“Sel poleks mõtet, kui ühel aastal tegeleksime sellega ja teisel aastal mitte. Sellega tulebki nüüd tervenisti tegelema hakata,” saab kiusamise vältimine olema Saare sõnul lasteaia siht. Pargi lasteaia piiridega see projekt aga Saaremaal ei lõpe. Kui seal on asi korra läbi tehtud, asutakse sügisest koolitama oma kolleege teistes maakonna lasteaedades.
Kiusamist käsitletakse lisaks erinevaid olukordi ilmekalt kajastavate plakatite koos arutamisele ka kaisukaru abiga, mille iga laps kingitusena endale saab. Seda selleks, et laps ei peaks oma murest rääkima kui endaga juhtunust, vaid kui karuga toimunust. Kui laps ei julge rääkida, mis teda kurvaks teeb, siis karu abiga on seda tunduvalt lihtsam teha, selgitas Saar.

Koolituse läbi teinud vanemõpetaja Kai Jürlau sõnul on nad imearmsad helelillad mängukarud kätte jaganud Poku rühma lastele ja Mesimummid saavad enda omad kätte tuleval nädalal. Siis lähebki hoolivuse arendamine täie hooga lahti.
Projekti mõte on Jürlau sõnul selles, et laps õpiks oma tundeid mõistma, väljendama ja kõigele sellele vastavalt käituma. “Tihtilugu tekibki kiusamine seepärast, et laps ei mõista oma tundeid ega oska nendega toime tulla,” selgitas Jürlau. Neli põhiväärtust, millele rõhutakse, on sallivus, austus, hoolivus ja julgus sekkuda, kui laps näeb, et midagi on valesti või kedagi kuskil kiusatakse.
Kui lapsed aga teavad, kuidas kiusamist vältida, siis on see juba väga suur samm paremuse poole ning ehk aitab see omakorda edaspidi ka koolikiusamist vähendada.
MTÜ Lastekaitse Liit alustas projekti osas Taani lastekaitsjatega koostööd 2010. aastal. Projekti assistent Viive Rull kinnitas, et selle aasta lõpuks on meil igas maakonnas üks tugev lasteaed, mis saab heaks keskuseks, kus teised lasteaiad saavad käia õppimas.


Tõsiseid juhtumeid pole olnud

Kuressaare linnavalitsuse haridusnõunik Õilme Salumäe leidis, et kiusamise teema on kindlasti oluline ka lasteaia kontekstis. “Mitte et meie lasteaias oleks väga palju ja väga tõsiseid juhtumeid, vaid eelkõige seetõttu, et me õpiksime märkama teist inimest enda kõrval – nii suurt kui ka väikest – ning oskaksime mõelda sellele, kuidas võib meie käitumine, tegu, sõna või hoiak teisele mõjuda,” selgitas ta.
Praeguse aja trend on haridusnõuniku sõnul kiusamisteema liikumine lisaks reaalkeskkonnale ka virtuaalmaailma, kus see omandab juba hoopis uued mõõtmed ega allu enam tihti esmase sõnumisaatja kontrollile.

Lähemalt saab kiusuprii lasteaia projektist lugeda aadressil: www.koolirahu.ee .

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 231 korda, sh täna 1)