Laadlas kuulas Kaire Leyd saalitäis sõrulasi

Laupäeval Laadla seltsimajas toimunud kolmetunnisel kokkusaamisel sai saalitäis sõrulasi huvitavat informatsiooni aastasadu ja -kümneid tagasi Sõrve poolsaarel elanud inimestest ja nende töödest-tegemistest.

Kaarma valla vanemraamatupidaja Kaire Ley, kelle juured Sõrves Kaunispe külas, rääkis kokkutulnuile oma genealoogiaalasest uurimusest.
“Tegelikult ei ole mul konkreetset uurimustööd veel valmis. Laadla külaseltsi ühe eestvedaja Kaupo Vipi palvel tutvustasin huvilistele neid võimalusi, mida on interneti vahendusel arhiividest ja muuseumidest võimalik leida,” ütles Kaire Ley.
Sugupuu uurimisega on Kaire Ley tegelenud viis-kuus aastat. Ajaloohuvi on ta oma sõnul kodust kaasa saanud. Kaire ema Asta Ley on teinud kaastööd ka Eesti Rahva Muuseumile.

“Tähtsad ei ole ainult inimeste nimed, nende sünni- ja surmakuupäevad, vaid ka elupaigad, tegevus ja huvialad. Väga huvitav on teada saada, millega mu esivanemad tegelesid sada või kakssada aastat tagasi. Olen püüdnud alati ka oma esivanemate tausta uurida. Näiteks ERM-is käies leidsin sealt oma vanavanavanaema annetatud Jämaja vöö. Selle nägemine võttis lausa sõnatuks,” rääkis Kaire Ley.
Ley isapoolsed esivanemad olid Kaunispe mõisas teenijad. Nii nagu tol ajal mujalgi Saaremaal, tegid ka sõrulased peaasjalikult põllutööd ja püüdsid kala. Sõrve naiste käsitööoskusedki on ammuilma tuntud.
Seltsi liikmed said arutelul tutvuda ka vanade esemetega, mis sõrulased nii eelmisel kui ka üle-eelmisel sajandil teinud. “Jone Koppel on välja pannud vanu esemeid, mida ta on Sõrvest kogunud. Minagi võtsin mõningaid asju kaasa – Jämaja vöö, sukapaelu, vanu fotosid, vanaemale leeripäevaks kingitud Uue testamendi ja koolitunnistusi,” rääkis Kaire Ley.

Veel toonitas ta, et inimestele tuleb selgitada vanade asjade väärtust. “Igal esemel on oma hindamatu väärtus, ka fotodel. Tähtis on teada inimesi, keda on pildistatud, ning ka seda, kus ja millal on üks või teine pilt tehtud. Need on ju ajaloolised materjalid, info meie esivanemaist,” lausus Ley.
Kaupo Vipp ütles, et seltsi liikmeil ja üldse ümbruskonna rahval on igas kuus võimalus kohtuda mõne inimesega, kes kokkutulnuile huvitavat teavet jagab. Kõik senised üritused on õnnestunud. Neist viimane oli ehk kõige osavõturohkem. Märtsis kohtub Laadla seltsimajas sõrulastega muinsuskaitse seltsi esimees Tõnu Veldre, kelle initsiatiivil loodi Sõrve militaarmuuseum.
“Siiani meil talvine kooskäimise koht puudus. Torgu koolimaja küll on, aga see on liiga suur ja kütmine tekitab probleeme. Laadlas on meil nüüd tõesti hubane paik olemas. Saime kohalikust omaalgatusprogrammist toetust majale õhksoojuspumba soetamiseks. Oleme neile väga tänulikud,” rääkis Kaupo Vipp.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 146 korda, sh täna 1)