Prantsusmaa majandusagoonia juured ulatuvad sügavale

Prantsusmaa majandusagoonia juured ulatuvad sügavale

KAS TULEVANE RIIGIPEA? Prantsuse sotside kandidaat eelseisvatel presidendivalimistel on François Hollande. Asjatundjatel aga puudub usk, et see mees suudab riigi majanduselu tõusuteele viia. Foto: internet

Reedel, 13. jaanuaril teatas reitinguagentuur Standard & Poor’s, et langetab Prantsusmaa krediidireitingu maksimumhindest AAA astme võrra madalamale tasemele AA+. Ehkki see on hea reiting ja parem kui Eesti oma (AA–), võeti Prantsusmaal säärane teade vastu suure pahameelega: oli ju tegemist teatud tabu murdmisega.

Alles see oli, kui president Nicolas Sarkozy nimetas AAA-reitingu säilitamist oma tähtsaimaks tööülesandeks. Nüüd jäi ta sellest ilma ja opositsioon süüdistab Sarkozy’d vale poliitika ajamises. Tippreitingu kaotamine olevat riigipea väära tegevuse otsene tagajärg, ütleb nüüd opositsioon.

Võim muutub, probleemid jäävad

Säärane on poliitiline retoorika enne hiliskevadel toimuvaid presidendi- ja parlamendivalimisi. Tegelikult läheb aga Prantsusmaal juba ammu halvasti. Kui rääkida Prantsuse riigi majandamisest, siis tuleb esmalt ära märkida, et erinevalt teistest AAA-reitinguga riikidest (nagu näiteks Saksamaa, Suurbritannia või Holland) ei ole Prantsusmaa pärast 1973. aasta naftakriisi suutnud enam ühelgi aastal oma riigieelarvet ülejäägiga lõpetada.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest. Telli leht siit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 18 korda, sh täna 1)