Spetsialist: silmaarsti abiline on ilma hariduseta (44)

Spetsialist: silmaarsti abiline on ilma hariduseta

 

Optomeetria õppetooli juhataja hinnangul on lubamatu, et silmaarst Marta Virvese juures töötab vastava hariduseta optometrist. Virvese kinnitusel teeb tema abiline oma tööd hästi ja tal on meditsiiniline haridus olemas.

“Probleem on selles, et doktor Virves laseb silmi kontrollida oma pojal, kel puudub selleks õigus ja haridus,” ütles Saarte Häälele Tallinna tervishoiu kõrgkooli optomeetria õppetooli juhataja Vootele Tamme. “Arst ise vaatab kliendi (patsiendi) pärast oma kabinetis üle, hinnates silma tervislikku seisundit.”
Oma ala asjatundja ja meedias optomeetria veduriks nimetatud Tamme on ka ise doktor Virvesega kohtunud ja temaga sel teemal vestelnud.
“Ma isegi ei taha ette kujutada situatsiooni, kui Aap Virvese (fotol) “nägemiskontrolli” läbinud (ja neid on palju) esitavad näiteks kollektiivse hagi,” märkis Tamme, oskamata öelda, kes oleks pädev või õigustatud Marta Virvest korrale kutsuma, sest optometristina tohib tegutseda vaid vastava tunnistuse (diplomi) olemasolul.

Saare maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja asetäitja Anneli Tõru sõnul on maavalitsus kohustatud silma peal hoidma perearstidel, kuid sellest, mis toimub eraarstide valdkonnas, ei pea maavalitsusel ülevaadet olema.
“Arstidel on lepingud haigekassaga,” märkis Tõru.
Riiklikku järelevalvet teeb tervishoiuteenuse osutajate tegevuse üle terviseamet ja tervishoiuteenust saab osutada vaid terviseameti väljastatud tegevusloa alusel tegutsev silmaarst.
“Optometrist ei ole seaduse mõistes tervishoiutöötaja ning tema tegevus ei ole eraldi reguleeritud,” selgitas sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste, lisades, et vastutab silmaarst ja tema tegevuse üle tehakse ka järelevalvet.
Paluste sõnul saab silmaarst tegevusloa, kui ta on silmaarstina registreeritud ning ruumid ja aparatuur vastavad nõuetele.
Nõuete järgi ei pea arsti meeskonnas olema optometristi ning mitmed silmaarstid teevadki neid toiminguid ise, rääkis Paluste, selgitades, et arst vastutab oma abilise pädevuse eest.

“Silmakliinikus töötavadki medõed ja neil ei pea olema tingimata optometristi pabereid,” kinnitas silmaarst Marta Virves, rõhutades, et tema abilisena töötav Aap Virves on lõpetanud Tallinna meditsiinikooli ja tal on velskripaberid.
“Mina olen tema tööle võtnud ja ta teeb seda tööd minu arvates hästi,” ütles Virves, lisades, et tööd neil jätkub, sest nimistus on 25 000 patsienti. Samuti on olemas kogu vajalik aparatuur.
Virves selgitas, et nägemist ei peagi ilmtingimata just optometrist kontrollima, tuues näiteks mitu Kuressaare prillipoodi, kus nägemistesti teevad ära müüjad. Ka Kuressaare haiglas kontrollib silmi medõde, kes ei ole hariduselt optometrist.
Virvese sõnul on igal inimesel võimalus oma silmi kontrollida seal, kus ta tahab.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 088 korda, sh täna 1)