Torgus taas intriig koolimajaga (12)

Torgu vallavanema Tiit Põllu kohtumine vallarahvaga lõppes järsult, kui kohalik sotside juht Jüri Mitt hakkas esitama küsimusi endise koolimaja ümber toimuva kohta. Miti sõnul lõpetas vallavanem sellepeale kohtumise. Tiit Põld aga eitab asjade sellist käiku.

“Minu nägemus on selline, et härrased Mitt (Jüri) ja Veldre (muinsuskaitse seltsi esindaja Tõnu Veldre) ei lasknud mul üldse rääkida, kui jõudsime kolmanda päevakorrapunkti ehk koolimaja juurde,” ütles vallavanem Tiit Põld Saarte Häälele kolmapäeval toimunud kohtumise kohta.
Enne asja teravaks minekut oli jõutud kaks tundi jutustada kiriku- ja sotsiaalteemadel. Siis tundis Mitt aga huvi endise koolimaja segastel asjaoludel sõlmitud hoonestusõiguse ja rendilepingu kohta.
“Läksin end õue tuulutama ja ütlesin, et kui te ei soovi kuulata, siis ei soovi. Ma ei tarvitanud väljendit “koosolek on läbi”,” väitis Põld. Mitt avaldas lehele arvamust, et vallavanem ei osanudki midagi rohkem öelda. “See mäng käib üle tema pea,” täheldas Mitt.

Salajane leping

Millisest mängust jutt käib? On teada, et Torgu endine koolimaja on antud rendile neljale mittetulundusühingule. Jüri Mitt on varemgi rääkinud, et endise koolimaja säärane kasutamine ei kanna kogukonna teenimise eesmärki, vaid on pigem kingitus neile MTÜ-dele, kes seal oma eraasju ajavad.
21. jaanuaril toimus taas Jüri Miti eestvedamisel Iidel koosolek, kus arutati koolimaja teemat laiemalt ja lubati tegeleda probleemiga, kuidas saaks maja laialdasemalt kasutusse võtta.
Miti sõnul tuli täieliku üllatusena see, et 23. jaanuaril oli moodustatud MTÜ Torgu Kogukonnamaja, millesse on koondunud senised neli majas tegutsenud mittetulundusühingut. 30. jaanuaril sõlmiti vallavanema ja vastloodud MTÜ vahel eelleping maja hoonestusõiguse või rendile andmise osas MTÜ kasuks.
Jüri Mitt ütleb, et sellest ei teadnud tema mitte midagi, koosolekul sellest ei räägitud. Miti sõnul lõhnab asja salaja ajamine neljale MTÜ-le või siis nüüdsele ühele koolimaja näol miljonikroonise kingituse tegemise järgi.

Kes loobib kaikaid?

Torgu vallavanem Tiit Põld ütles Saarte Häälele, et eelleping on tõepoolest sõlmitud. Seda selleks, et Leader-programmi saaks esitada taotluse koolimaja kütte- ja elektrisüsteemi rekonstrueerimiseks, mis toimub valla kaasabil. “Juhul kui saame toetuse, siis loodetavasti volikogu otsustab üürilepingu sõlmimise või mittesõlmimise ja ka seda, mis tingimustel see sõlmida,” selgitas Põld ja kinnitas, et tema arvates on kogukonnamaja väga vajalik ning juba selleks suveks on planeeritud hulgaliselt mitmesuguseid tegevusi.
Saarte Hääl küsis Põllu käest mitu korda ka seda, miks näiteks Jüri Mitt ja Tõnu Veldre mängust välja jäeti ning asja salaja aeti. Otsest vastust Põld ei andnudki. Küll viitas ta vastuoludele Jüri Mitiga mõistukõnes: “Ei eita seda, et (loodetavasti) üksikutele inimestele tundub endise koolimaja kordategemine olevat väga vastukarva. Mäletan, et samadele inimestele oli ülimalt oluline takistada ka Sääre tuletornilinnaku positiivset rahastamisotsust.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 58 korda, sh täna 1)