Vastukaja: Veel kord kärpimisest

10. veebruari Saarte Hääl päris riigikogulaste käest aru Leisi päästekomando päästmise asjus. Vastuste keskmes oli kärpimise teema. Laiemalt kui üks komando.

“See oli selgelt poliitilise valiku küsimus ja tänane koalitsioon tegi sulgemise valiku.” Nii tõdes Kajar Lember, kes ainsana võis kinnitada, et ta oli koos sotsiaaldemokraatidest erakonnakaaslastega riigikogus teinud konkreetse alternatiivse ettepaneku.
Koalitsioonierakonna liikmena oli Tõnis Palts kõige ükskõiksem. Ressurssi lihtsalt jagatakse ümber ja polegi midagi parata! Kärpida tulebki, ning ikka suurelt! Ja taas kord nõuab ta seda kärpimist Eesti Rahva Muuseumi uue hoone arvelt – mitmes kord juba. Neile Paltsi kultuurivaenulikele ülesastumistele oleks ammu aeg vastu astuda.

Eesti avalikkusele on juba poolteist sajandit – Jakob Hurda tegevuse algusest – selge meie kultuuripärandi kogumise ja talletamise vajadus. Rohkem kui sajand tagasi asutati rahvaalgatuse korras, Oskar Kallase, Kristjan Raua ja teiste eestvõttel, sel eesmärgil Eesti Rahva Muuseum. Aastakümnete jooksul on muuseumi fondidesse kogunenud – suuresti inimeste annetuste kaudu – sajad tuhanded etnograafilised esemed, joonised, fotod, filmid. Kindlasti oleks muuseumi direktor Krista Aru valmis vedama riigikogu liiget Tõnis Paltsi mööda Tartu linna ja näitama talle kohti, kus need kogud laiali on, mõnel juhul täiesti sobimatutes tingimustes.
Kultuuriavalikkus, rahvas ja rahvaesindajad on ammu leidnud, et oma korralikku kodu on muuseumile hädasti vaja. Vahelduvad valitsused on aastaid otsinud teid ja võimalusi ehituse rahastamiseks. Kui siis lõpuks on need võimalused leitud, tuleb Palts oma suures tarkuses: milleks, kellele seda vaja on, kärbime need rahad eelarvest välja!
Küllap kärpidagi tuleb. Aga kas just päästekomandode arvelt? Või Eesti Rahva Muuseumi arvelt? Ja saaks vähemagi kärpimisega läbi, kui kõik rikkurid oma maksud ilusti-kenasti Eesti riigikassasse kannaksid, mitte ei “optimeeriks” neid maailma laiali nagu isamaaline Tõnis Palts.

Heino Kään

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 15 korda, sh täna 1)