Saarlaste silmaarsti-mure sai natuke leevendust (13)

Saarlaste silmaarsti-mure sai natuke leevendust

SAAB ABI: Kuressaarlanna Krista Aavik kurtis oma silmahäda optometrist Jaak Uuskülale. Foto: Tõnu Veldre

Eile olid Kuressaare perearstikeskuse apteegis vastu võtnud Optiprof Estonia optometristil Jaak Uuskülal käed tööd täis, sest tema vastuvõtule oli ennast kirja pannud 30 saarlast. See, et silmaarsti abi vajajaid on Saaremaal rohkem kui selle osutajaid, on juba teada-tuntud probleem.

Perearstikeskuses oleks soovijaid kindlasti veel rohkemgi olnud, kuid ajapiirid pole kummist.
“Eks me tuleme siia veel,” lausus Uusküla, sest Optiprof Estonia käib oma aparaatidega just seal, kus inimesed abi vajavad. Nii ei olnud nad ka Saaremaal esimest korda – nii näiteks teenindas Optiprof Estonia buss 2009. aasta sügisel Kuressaares koguni 150 saarlast.
Eile tehtud uuringutel tehti kõigil patsientidel silmapõhja kolmemõõtmeline pilt, sarvkestauuring ja pilt kae tuvastamiseks. Kõik uuringud vaatab Uusküla sõnul üle silmaarst kas siis Tallinnas või Soomes ning diagnoos koos piltidega saadetakse inimesele posti teel koju. Nii et “päris” arsti Kuressaares eile ei olnud, optometrist pani silmatilku ja “pildistas” ning lähetas seejärel andmed tohtrile.
Uuringud võimaldavad tuvastada sagedamini esinevaid silmahaigusi nagu hall ja roheline kae, silmapõhjade lupjumine, keratokoonus, kollatähni kärbumine jne.

“Juhul kui on midagi kiireloomulist, kirjutame ka saatekirja,” sõnas Uusküla. Kui aga midagi hullu ei tuvastata, on inimese oma valik, millise tohtri poole ta pöördub – kas siis Kuressaarde Marta Virvese juurde või Tallinna, Tartusse või hoopiski kusagile mujale.
Eile lõuna ajal optometristi laua taha istunud Krista Aavik Kuressaarest ütles, et igal juhul on see hea, kui on mingisugunegi võimalus kodulinnas silmade uuringuil käia.
“Mul siin silmaäär valutas ja pidin tulema vaatama, mis viga,” sõnas Aavik. “Jah, pole siin silma- ega südamearsti,” lisas ta ohates.
Sihtasutuse Kuressaare Haigla juhatuse esimees Viktor Sarapuu ütles, et ehkki praegu tunneli lõpust valgust veel ei paista, lootust siiski kaotada ei tohi. Ehkki viimased aastad on haigla pidanud leppima 2–3 korda kuus Kuressaare haiglas vastuvõtte tegeva silmaarstiga, on siiski ka noori õppimas ning mine tea, ehk neist keegi siiski otsustab kunagi Saaremaale tööle tulla.

“Mis siin ikka öelda, kohapeal on meil ka n-ö tugisilmaarst dr Virves oma pojaga ning optometristid on tänapäeval oma aparaatidega olemas juba igas optikapoes,” lausus Sarapuu.
Seekordne silmade uuring Kuressaares sai võimalikuks euroraha toel ning patsiendid pidid selle eest ise vaid 30 eurot maksma.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 502 korda, sh täna 1)