Vaid 15 saarlast jõudis tunnustuse ära oodata (1)

Riigikogu võttis eile 71 poolthäälega esimesel lugemisel vastu 44 riigikogu liikme algatatud avalduse, millega riigikogu avaldab tunnustust Eesti Vabariigi kodanikele, kes tegutsesid Nõukogude Liidu või natsionaalsotsialistliku Saksamaa okupatsiooni aastatel Eesti Vabariigi de facto taastamise nimel.

“See on lausa ime,” ütles Saaremaa vabadusvõitlejate ühingu esimees Hendrik Ilvik Saarte Häälele. Tema sõnul on 125 saarlasest ühingu liikmest 22 aastaga alles jäänud vaid 15. “Eks me mõtlesime ka, et riik ootab nii sama kaua, kui oli Vabadussõjas võidelnutega – kui neid kaks-kolm alles oli, alles siis tunnistati nemad kangelasteks,” rääkis Ilvik, kes ise võitles punavõimude vastu metsavennana. Igal juhul on see vähemalt neile, kes veel elus, ja nende lähedastele riigikogu poolt ilus kingitus.
“Meil on praegu kaks meest 89. eluaastat käimas, ülejäänud on 24.–29. aastakäigu omad,” ohkas Ilvik, keda teeb kurvaks, et legendaarne Bernhard Lipp, kauaaegne ühingu juht, ei jõudnud toda avaldust ära oodata ning lahkus siit ilmast veidi enam kui aasta tagasi.
Saaremaal praegu 20. SS-diviisis võidelnud mehi ei ole. Küll on aga veel elus paar Narva pataljoni meest, paar metsavenda ja Sinimägedes võidelnud mehi. Õigeusu preester Innokenti Hiet oli aga näiteks Pitka-poiss.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)