Eesti priskeimad beebid sünnivad Saaremaal (13)

Tervise arengu instituudi andmete kohaselt sünnivad viimaste aastate statistikat silmas pidades kõige suuremas kaalus ajalised lapsed Saaremaal.

“Raske on kommenteerida, miks see just nii on, kuid äkki on tegemist sellega, et Saaremaal on puhtam õhk ja loodus ning ka süüakse tervislikumalt, ilma säilitusaineteta toitu,” lausus Kuressaare haigla sünnitus-günekoloogiaüksuse vastutav ämmaemand Helgi Tammur. “Aga ega keegi ole seda põhjust kindlaks teinud ja ilmselt tuleks teha uurimistöö, et saada selgust, miks just Saaremaal sünnivad suuremad lapsed. Kusagil on räägitud ju ka seda, et saarlased ongi kasvult ja kehakaalult suuremad, aga sellist uuringut pole vist veel tehtud.”
Viimase 19 aasta lõikes hoiab Saaremaa laste sünnikaalu osas alates 90-ndate lõpust kindlat esikohta, sest sündinud beebide keskmine kehakaal pole alates 1997. aastast langenud alla 3630 grammi. Palju aastaid selle ajavahemiku jooksul on Saare maakond hoidnud tabelis esikohta, kuid esikolmikust pole laste sünnikaalu osas välja langetud kordagi.

Tervise arengu instituudi (TAI) kõige värskem statistika pärineb 2010. aastast ja selle kohaselt õnnestus vaid hiidlastel saarlasi laste sünnikaalu osas üle trumbata. Hiiumaal sündis siis kokku 79 ajalist last ja nende keskmine sünnikaal oli 3683,5 grammi, Saare maakonnas olid vastavad näitajad 288 last ja 3643,8 grammi. Esikolmikusse mahtus ka Raplamaa, kus beebide keskmine sünnikaal oli 3642,1 grammi.
Võrdluseks, kõige väiksem keskmine sünnikaal oli Ida-Virumaa beebidel – 3498,2 grammi. Möödunud aasta sündimuse kohta TAI alles koostab statistikat.
1992.–2010. aasta statistika kohaselt on 19 aasta jooksul beebide keskmine kehakaal tõusnud sõltuvalt maakonnast laias laastus 100 grammi võrra.

Miks just teatud maakondades sünnivad lapsed priskemana kui mujal, TAI öelda ei oska.
“Kahjuks ainult absoluutarvude põhjal ja ilma uuringuta ei ole võimalik selle põhjuseid välja tuua,” sõnas TAI avalike suhete nõunik Maris Jakobson. “Arvud sõltuvad sellest, kui palju oli sünnitajaid ja palju lapsi sündis, samuti mängib näiteks rolli see, kas sündis rohkem poisse või tüdrukuid ning milline on emade taust (tervisenäitajad, kehakaal). Meil endal praktiseerivaid arste pole, on vaid statistikud.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 87 korda, sh täna 1)