Ulmelisi mõtteid Suure väina üleveo ajaloos (2)

Ulmelisi mõtteid Suure väina üleveo ajaloos (2)

ESIMENE: Sellisena kujutas endale Suure väina silda ette Tallinna tehnikumi õpilane Louis Treimann, kes 1935. aasta suvel kaitses diplomitööd. Teadaolevalt on see esimene püsiühenduse projekt. Töö juhendaja oli silmapaistev insener ja sillaehitaja Ottomar Maddison. Foto: Internet

Nädal tagasi kirjutasime pikemalt Hiiumaa mehe Johan Mey plaanidest rajada üle Suure väina raudteepraamiühendus. Esimene seni teadaolev püsiühenduse loomise kava tekkis aga 1930. aastate keskel.

Tallinna ajaleht Vaba Maa kirjutas 1935. aasta 27. juunil Tallinna tehnikumis (praeguse tehnikaülikooli eelkäija) samal päeval kaitsmisele tulevatest diplomitöödest. Leht annab teada, et tehnikumis on 14 lõpetajat ja et tänasel lõpuprojektide kaitsmisel [on] terve rida suuremaid kavandeid.
Üks säärastest suurematest kavanditest on lehe arvates ehitustehnika erialal õppiva üliõpilase Louis Treimanni lõputöö. Nimelt oli noormees projekteerinud ühenduse mannermaa ja Muhu vahel tammi ja silla näol.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest. Telli leht siit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 56 korda, sh täna 1)