Lähiajaloo militaarobjektid võetakse kaitse alla (13)

Muinsuskaitseamet kavatseb veel sel aastal lõpule viia aastaid kestnud protsessi, võttes kaitse alla kümme Saare maakonna lähiajaloo militaarobjekti.

“Millal täpselt kogu see protsess lõpule jõuab, on täna veel raske öelda,” lausus muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Rita Peirumaa. “Lõpliku otsuse langetab ses küsimuses kultuuriminister ja loodame, et see toimub veel selle aastanumbri sees.”
Praegu on muinsuskaitseamet saatnud militaarobjektide omanikele ja kohalikele omavalitsustele välja kirjad, et küsida ka nende arvamust. “Vähemalt seni on tagasiside olnud suhteliselt vähene,” nentis Peirumaa. “On olnud ka vastuseisu, seda aga peamiselt neist piirkondadest, kus omanikel on juba peal mingid keskkonnakaitselised piirangud ja kus seepärast suhtutakse kõiksugu uutesse piirangutesse ülima ettevaatlikkusega.”

Kui mingi objekt võetakse muinsuskaitse alla, seab muinsuskaitseseadus teatud piirangud. “Antud juhul on aga tegemist maastikul asuvate militaarobjektidega, mis tähendab, et need peavad lihtsalt säilima,” selgitas muinsuskaitseameti vaneminspektor. “Omanik nendega eraldi tegelema ei pea, küll aga ei tohi ta neid lammutada, sealt näiteks ehitusmaterjaliks kive võtta ja neid laiali tassida.”
Samas pole keelatud, kui omanik soovib näiteks läbi nende objektide turismimarsruuti korraldada, mis eeldab teatud viitade ja siltide paigaldamist. Igasugu ümberehitus- ja koristustööd tuleks aga eelnevalt muinsuskaitseametiga kooskõlastada.
Kui kaugest muinasajast pärinevad maalinnad ja linnamäed välja jätta, on Eestis militaarobjekte muinsuskaitse alla võetud üpris vähe. Saare maakonnas on kavas aga kaitse alla võtta koguni kümme lähiajaloo militaarobjekti. Need on: Mustjala vallas Tagaranna ja Ninase külas asuvad rannakaitsepatareid, Muhu Võiküla rannakaitsepatarei, Sääre rannakaitsepatarei nr 43, Stebeli patarei, Lõpe–Kaimri ja Ungru–Pagila tankitõrjeliinid, Sääre piirivalvekordon, Roomassaares asuv II maailmasõja aegne kuulipildujadott ja Torgu vallas Maantee külas asuv Nõukogude õhutõrjeväe raketihoidla Granit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 71 korda, sh täna 1)