Saaremaa ilmatargad: külm taandub, tuisud tulevad (6)

Saaremaa ilmavaatlejate hinnangul ei lähe soojaks enne aprilli.
“Oodata on suurema külma taandumist ja ilmad lähevad soojemaks, ent see toob kaasa lumesaju ja tuisu,” lausus ilmavaatleja Margus Arge Saarte Häälele. “Vahepealsed krõbeda pakasega ilmad olid tingitud sellest, et päikese aktiivsus oli peaaegu poolteist nädalat madal. Praegu on aga päike aktiviseerunud ja see toob kaasa ka pehmema kliima.”

Lootus talvejope varna riputada saabub alles aprillis. “Märts on ühtlaselt vilu ja ma ei välista, et ka veel märtsi lõpus võib lund maha tulla. Temperatuur püsib nulli ümber. Samas kevad tuleb ikkagi küllalt soe ja aprilli keskel võib tulla ka üle 20 soojakraadiga päevi. Mai annab natuke soojuses tagasi.”
Pehmemat talve, kuid lund ja tuisku lubab ka Pöide ilmavaatleja Ernst Soo. “Suur külm peaks hakkama üle minema. Lund sajab küll ohtrasti, kuid mitte nii palju kui kahel eelneval aastal. Katuse pealt enam lund väga maha ajama ei pea, sest päike käib kõrgelt ja soojendab juba niivõrd, et suurt lumekihti katustele ei teki. Oleme võidumehed, et tänavu tuli talv hiljem ja seetõttu pole ka tagajärjed nii hullud kui varasematel aastatel,” rääkis ilmavaatleja.
Ernst Soo hinnangul on oodata põuast suve, seda just juuni- ja juulikuus. “Aga ega rohkem ennustada julge, sest muidu lähevad ennustused tavaliselt metsa,” lisas ilmatark.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 78 korda, sh täna 1)