Saarlased katsetasid ultraheliuuringut Skype’i vahendusel (3)

Saarlased katsetasid ultraheliuuringut Skype’i vahendusel

JAGATUD HETK: Doktor Marek Šoisi juures käisid Skype’i vahendusel ultraheliuuringut vanematega (väiksemal ekraanil) jagamas Lilian ja Mart Maastik ühes tütar Miaga.
Foto: erakogu

Esimesed katsetajad olid saarlased – Lilian ja Mart Maastik Lümandast, kes jagasid “otseülekannet” tulevasest ilmakodanikust oma vanematega.

Tallinnas asuvas loote ultraheliskriiningu keskuses katsetati nädala algul esmakordselt rasedusaegse ultraheliuuringu Skype’i ülekannet. Ultraheliskriiningu keskuse patsiente vastu võtva Marek Šoisi andmeil oli see teadaolevalt maailmas esimene raseduseaegse ultraheliuuringu Skype’i ülekanne, mille puhul videokaameraks oli ultraheliaparaat ja mikrofoniks ClearOne’i konverentsimikrofon.
Mart Maastik tunnistas Saarte Häälele, et nemad sattusid uuringu osalisteks puhtjuhuslikult. Maastiku sõnul oli ta abikaasal esmaspäeval arsti juurde aeg plaaniliselt juba varem kinni pandud. Enne arsti juurde minemist avastasid nad aga keskuse kodulehelt teate, et sel nädalal katsetatakse seal Skype’i ülekannet tasuta nende peal, kes seda soovivad. Kuna Maastikutel polnud selle vastu midagi, osutusidki nad täiesti juhuslikult esimesteks uudse lahenduse proovijateks.

Kogemus iseenesest oli Mart Maastiku kinnitusel igati katsetamist väärt. Kuigi ülekandes tuli paaril korral väikseid viperusi sisse ning mõneks hetkeks ühendus ka katkes, oli Maastiku hinnangul tegemist siiski väga kvaliteetse Skype’i ülekandega. “Suurel ekraanil saime vahepeal vaadata vanaema ja vanaisa ning vahepeal titat. Nemad nägid samal ajal meid ja mis toimus. Täitsa huvitav oli,” kinnitas ta.
Mart Maastiku sõnul on selline lahendus tõenäoliselt väga hea taolistel puhkudel, kui üks abikaasadest töötab näiteks perest kaugemal, kuid tahaks siiski pere jaoks niivõrd olulistest hetkedest osa saada. “Eestis on ju palju peresid, kus mees töötab näiteks Norras ja lapseootel naine on kodus,” selgitas ta. Samas oli vähemalt nende puhul tore ka see, et pilti tulevasest pesamunast saadi jagada vanavanematega. “Ma kujutan ette, et põhimõtteliselt peaks olema võimalik ka konverentskõnet teha nii, et pool suguvõsa pealt vaatab, sest huvitav oli see kogemus küll,” märkis Maastik.
Doktor Marek Šois Skype’i ülekande võimalustest esialgu veel pikemalt rääkida ei soovinud, põhjendades seda sellega, et praegu on asi tõesti alles katsetuste tasandil.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 449 korda, sh täna 1)