Kuressaare võib saada Mannerheimi mälestustahvli (3)

Eelmise sajandi alguses Kuressaares hobuse poolt puruks löödud põlve ravimas käinud Soome riigimees võib saada Kuressaarde mälestustahvli.
Lagedil asuva muuseumi juhataja Johannes Tõrsi hinnangul oli marssal Mannerheim mees, kes käis vaid kord Eestis, kuid kelle mälestus väärib jäädvustamist ka Kuressaares.

“Mannerheim ostis Vene tsaarile hobuseid, aga Saksamaal lõi hobune tal kabjaga põlvekedra viiest kohast katki ja pärast operatsiooni tuli ta ravile Arensburgi, kus tema sõber peaarstina töötas,” rääkis Tõrs.
Pronksist mälestustahvel on kavas avada juba tänavu juuni lõpus. “Juunis oleks marssal saanud 145 aastat vanaks,” märkis Tõrs, kes loodab tahvli kujundajaina nõusse saada skulptorid Riho ja Ilme Kulla.
“Valmis teeme me selle asja niikuinii,” lubas Tõrs, kes soovib mälestustahvli avamisele kutsuda ka Soome vabariigi suursaadiku.
Kuressaare linnavalitsuse kultuurinõuniku Heli Jalakase sõnul pöördus Tõrs Saaremaa muuseumi ja linnavalitsuse poole, et leida mälestustahvlile sobiv asukoht.
“Kui see mälestustahvel peaks kunagi ilmavalgust nägema ja rahastuse leidma, oleks sellele sobiv paik spaade territooriumil,” ütles Jalakas, kelle sõnul on ka varasemalt sellise ideega linna poole pöördutud. Kuid 2007. aastal jäi asi katki arvatavasti rahapuudusel.
Nõuniku kinnitusel muuseum ettevõtmise Kuressaare-poolset kaasrahastamist ei soovinud.

Ettevõtmise peatoetaja on Eesti vabadusvõitluse muuseum, rahastamisläbirääkimisi peab Tõrs ka Soome suursaatkonnaga Eestis ja Soome sõjamuuseumiga Helsingis.
Jalakase sõnul on nii linnavalitsus kui ka AS-i Kuressaare Sanatoorium nõukogu Mannerheimi mälestustahvli avamise poolt.
“Siiski on protsess alles pooleli ning sellest, kas mälestustahvel Kuressaarde tuleb, veel vara rääkida,” tõdes kultuurinõunik. Hetkel on kuulsa soomlase mälestus jäädvustatud Saaremaa Valsi hotelli fuajees asuva infotahvli ja pildi näol.


MANNERHEIM

Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867–1951) oli Soome sõjaväelane, riigihoidja ja president. 1900. aastal veetis Mannerheim kuus nädalat mudaravil Kuressaare sanatooriumis, kus ravis hobuse seljast kukkumisel viga saanud põlve. Mannerheimi on autasustatud ka mitmete Eesti kõrgete teenetemärkidega. Soomlased ise valisid ta 2004. aasta lõpus kõigi aegade suurimaks soomlaseks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 33 korda, sh täna 1)