Lugeja küsib

Hakkasin aastate eest tuttavatele käendajaks, et need saaksid korteri osta, aga noored jäid töötuks, kukkusid jooma ja tööle minna ei kavatsegi. Nüüd olen oma pensionist juba mitu aastat pidanud nende laenu maksma. Kui lõpuni selle korteri kinni maksan, kas mul on sellele lõpuks ka mingi õigus?

Vastab Tuus & Tuus Õigusabi õigusnõustaja Mihkel Tuus:

Ei ole. Korteriomand on ostjate, nn noorte oma. Käendajal on aga õigus nõuda kohtu kaudu noortelt välja see summa, mille ta käendajana on laenuandjale ära maksnud. Pärast seda, kui kohus on mõistnud noortelt selle summa välja, saab käendaja esitada kohtuotsuse sundtäitmisele ja kohtutäitur paneb korteri enampakkumisel müüki. Käendaja võib enampakkumisel osaleda ning enampakkumise võitmise korral tasuda korteri müügihinnast osa oma nõudega nn noorte vastu. See tähendab, et ta saaks korteri omandada nii, et kohtu poolt nn noortelt väljamõistetud summa ulatuses ta ei pea raha maksma. Ehk teisiti öeldes, käendaja saab korteri selle summa võrra odavamalt, mis kohus on noortelt välja mõistnud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)