Juhtkiri: Põhjamaised rõõmud

Võime vinguda ja viriseda, aga oma põhjamaise kliima ja kõige selle juurde käiva vastu me ei saa. Ja kuna me sügiseti lõunasse ka ei lenda, siis tuleb meil trotsida seda kõike, mida ilmataat meile parasjagu pakub. Olgu see siis koos tuulega 30 miinuskraadile lähenev kõrvu ja nina ning sõrmeotsi näpistav pakane või mure külmuvate torude pärast.

Samuti paneb meid muretsema, kas vanamemmed-taadid saavad ikka kaevust vee kätte ning kas selle külmaga on neil puud pliidi-ahju ette jõudnud. Ja akna taga koputavad linnukesed – ka nende eest tuleb hoolt kanda. Sest kes siis veel, kui mitte mina ja/või sina seda tegema peaks?

Ehkki me ju täpselt ei tea, mis sundis meie esivanemaid kunagi just säärast maatükki oma kodupaigaks valima, ei jää meil üle muud, kui nende meie esiemade ja -isade vana tarkust ka talvekülmade korral kasutada. Ei ole mõtet niisama uudishimu pärast pakasega toast nina välja pista! Ahjude-pliitide kütmisel tuleb aga jääda mõistlikkuse piiresse ning üldse meenutada, et ilmataadi vimpkade vastu me ei saa.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 20 korda, sh täna 1)