Eesti-Gotlandi rahast võib jätkuda ka Pöide kirikule

Kultuuriministeeriumi kaasabil taotleb ennistuskoda Kanut INTERREG-i programmi kaudu toetust ka Pöide kirikut puudutavale projektile, mis hõlmab tegevust ja uuringuid Eestis ja Rootsi saarel Gotlandil asuvates kirikutes.

“Programmitoetuste otsused on veel tegemata, kuid ka neist võib Pöide kirikule lisaraha tulla,” lausus kultuuriministeeriumi avalike suhete nõunik Nele Meikar. “Heakskiidu on saanud näiteks ennistuskoja Kanut eestvedamisel koostatud INTERREG-i projektitaotlus, mille eesmärk on lahenduste väljatöötamine ajalooliste hoonete restaureerimis- ja hoolduspraktika parandamiseks. See projekt puudutab ka Pöide kirikut.
Meikari sõnul hõlmab see kaheaastane projekt tegevust ja uuringuid paljudes Eesti ja Gotlandi kirikutes. “Milline summa mõnele konkreetsele kirikule, näiteks Pöide kirikule läheb, ei saa veel öelda, sest protsess on selleks liialt varases järgus. Loodetavasti saame täpse summa peagi teada anda. Kuid Pöide kirik kuulub kindlasti nende kirikute hulka, mis INTERREG-i projektist toetust saavad.”
Riigieelarve näeb tänavu ette 80 000 euro eraldamist Pöide kiriku katuse remondiks, kuigi veel sügisel räägiti riigieelarve eelnõu aruteludel poole suuremast summast.

Kultuuriministeeriumi asekantsler kultuuriväärtuste alal Anton Pärn ütles, et renoveerimistööd Eesti ühes vanemas sakraalehitises võivad nüüd alata.
Tema sõnul suunatakse peatähelepanu Pöide kiriku katusetöödele kõige avariilisemas tsoonis, mis tõenäoliselt nõuab ka sõrestiku täies mahus asendamist, tuleb täiendada katuse restaureerimisprojekti ning teostada avariilise võlvi uurimis- ja kindlustamistöid.
Ennistuskoja Kanut eestvedamisel koostatud projektitaotlusse on partneritena kaasatud Tallinna tehnikaülikool ja Gotlandi ülikool, mis mõlemad omavad kompetentsi ja rahvusvahelist kogemust ajalooliste hoonete ehitusfüüsika ja materjaliuuringute vallas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)