Kirikust leitud hauaplaatide saatus on endiselt lahtine (3)

Kirikust leitud hauaplaatide saatus on endiselt lahtine

PÕNEV LEID: Kiriku põranda alt välja tulnud plaatide üle vahetavad mõtteid kunstiajaloolane ja restauraator Juhan Kilumets (vasakul) ning muinsuskaitsja Mihkel Koppel.
Foto: Tõnu Veldre

Eile Kuressaare Laurentiuse kirikus koos olnud eksperdid üksmeelele veel ei jõudnud, mida kiriku remondi käigus päevavalgele tulnud sajanditevanuste hauaplaatidega nüüd edasi teha.

Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Rita Peirumaa ütles, et ehkki arvamusi oli rohkesti, jäid asjatundjad kolme tegevusvariandi juurde, mida edasi arutada.
“Esimene on see, et tõstame kõik kiriku remonttööde käigus päevavalgele tulnud plaadid, nii reljeefidega kui ilma, uue kirikupõranda tasapinda ja kaitseme neid tulevikus kulumise eest vaibaga,” selgitas ta. “Teine töövariant on, et ehitajad võtavad välja vaid kõige olulisemad, st reljeefidega plaadid, ja neile leitakse kirikus kusagil eksponeerimiskoht. Ülejäänud plaadid jäetakse aga uue põranda alla.”
Kolmas variant on, et eksperdid püüavad eelnevalt endile selgeks teha tervikpildi. See aga tähendab, et juba lähiajal tuleb avada veel ka kiriku pikihoone vahekäigu Torni tänava poolne osa. “Tahame selgusele jõuda, kas kiriku tornipoolses osas on veel plaate,” lausus Peirumaa. “Kolmanda variandi elluviimine sõltub aga paljuski rahalistest võimalustest ja sellest, kas kirik saab oma tööd nii palju ümber korraldada.”

Kuressaare Laurentiuse koguduse õpetaja Anti Toplaan ütles, et koguduse suur soov on need plaadid kõigi jaoks nähtavaks teha. “Kuidas seda täpselt teha, ei oska praegu veel öelda. Ehitada plaatide kohale klaasitud põrand tundub olevat ebatõenäoline, sest ei sooviks, et kirik oleks nagu kasiino, kus põrand on alt valgustatud,” rääkis Toplaan.
Tema sõnul võiks tõepoolest kaaluda näiteks plaatide tõstmist, et lülitada need uue põranda koosseisu või siis eksponeerida raiddekooriga plaate kirikus kuskil mujal.
Toplaan mainis, et inimesed on nendest leidudest tõsiselt huvitatud ning ka öelnud, et soovivad neid vanu hauaplaate näha.
Saaremaa muuseumi teadusdirektori Olavi Pesti arvates tuleks reljeefidega hauaplaate eksponeerida kiriku seinal. Reljeefideta plaadid võiks tema sõnul lülitada uue põranda koosseisu. Samas tuleks kogu praegune olukord, kuidas hauaplaadid päevavalgele tulid, loomulikult hoolikalt jäädvustada.

Lõpliku otsuse, kuidas Laurentiuse kiriku põranda alt välja tulnud hauaplaatidega toimida, peaks lähinädalatel langetama muinsuskaitseameti kooskõlastuskomisjon.

Samal teemal: “Kirikust leiti vanad hauaplaadid”,
SH 21.01.2012; “Laurentiuse kiriku haruldased hauaplaadid”, SH 28.01.2012.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 51 korda, sh täna 1)