Haigla saab vastsündinutele uue “päevituslambi” (3)

Haigla saab vastsündinutele uue “päevituslambi”

KUUS AASTAT HEATEGUSID: Kuressaare haigla sisekliiniku ülemõde Anneli Õun sätib möödunudaastaste heategevustšekkide alla tänavust, millel summa kõige kopsakam. Foto: Raul Vinni

Selveri heategevusprojektiga kogutud raha eest saab Kuressaare haigla osta ääretult vajaliku fototeraapiaaparaadi kollasusega võitlevatele vastsündinutele.

Traditsioonilise projektiga “Koos on kergem” koguti üle Eesti 15 haigla laste- ja sünnitusosakondadele 76 791 eurot. Raha koguti kõigis Selveri keti poodides oma maakonna haiglale ning Kuressaares õnnestus kokku saada 2725 eurot ehk vanas vääringus üle 40 000 krooni. Kõik liigse kollasusega kimpus olevate vastsündinute tõhusamaks aitamiseks.
Lastearst Ülle Käsk lausus, et täpset arvu pole küll võimalik öelda, kuid igal aastal on Kuressaare haiglas ligikaudu paarkümmend vastsündinut, kes vajavad kollasuse raviks fototeraapiat. Ta nentis, et kuigi haiglal on ka seni fototeraapialamp olemas olnud, siis on see juba vähemalt 15 aastat vana. Seega on uut lampi vägagi vaja.
Käsk märkis, et vastsündinute kollasusel on erinevaid põhjuseid. See võib olla täiesti normaalne nähtus, aga paljudel juhtudel ka haiglaslik. “Ja kui see on haiglaslik, siis on raviks vaja fototeraapiat ehk päevitamisravi,” selgitas ta.

Lastearsti sõnul näeb fototeraapia välja otsekui solaarium, ainult valgus on pisut teisem kui päris solaariumis. Ja kui päris solaariumis saab inimene ikka jumekaks, siis vastsündinute “solaariumis” saab beebi kollakast jumest lahti. “Beebil on tillukesed prillid ka ees, täpselt nagu solaariumis,” lisas muiates sisekliiniku ülemõde Anneli Õun.
Peaaegu alati toimib haiglas arstide sõnul nn paariseadus – kui on üks vastsündinu, kes vajab parasjagu fototeraapiat, siis on kohe ka teine, kes samuti kohe kollasuse ravi vajaks. Nüüd, kui osakond saab soetada teise lambi lisaks, võib vajadusel ka mitu maimukest korraga “päevitada”.
Saare Selveris kogutud raha haigla lasteosakonnale üle andmas olnud kaupluse juhataja Iige Laes rääkis, et novembri teises pooles ja detsembri hakul tehtud igalt ostult eraldati haiglatele 64 senti ning kuni jaanuari alguseni müüdi spetsiaalselt kampaaniaks tellitud Lotte sussišokolaade, mille müügitulu läheb samuti haigete laste heaks. “Heameel on selle üle, et iga aastaga on see summa läinud aina suuremaks, vaatamata kõikidele oludele,” sõnas Laes. Samas arvas ta, et ehk ärgitas inimesi projekti toetamise kasuks otsustama just see, et raha koguti ju oma maakonna haigla heaks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 102 korda, sh täna 1)