Talvise aialinnuvaatluse tipus troonib rasvatihane

Nädalavahetusel Eesti ornitoloogiaühingu korraldatud talvisel aialinnuvaatlusel Talv 2012 vaadeldi esialgsetel andmetel üle 25 000 linnu.
Pühapäeva õhtuks oli oma vaatlusandmed edastanud 1152 linnusõpra ning aialinnuvaatlusi tehti rohkem kui 760 paigas üle Eesti. Saaremaal oli pühapäevaõhtu seisuga 71 vaatlejat 56 vaatluskohast.
“Esikohal oli nagu mujalgi Eestis rasvatihane. Teisel kohal oli rohevint, kolmandal hakk,” ütles talvise aialinnuvaatluse Talv 2012 koordinaator Aarne Tuule.
Ta lisas, et hakk ei ole enamasti esikolmikus, kuid hakid liiguvad tihti salkadena ja ühe maakonna statistika on taolistest lindudest palju kergemini mõjutatav. “Vaatasin algandmetest järele ja paistab, et haki tõstis pronksikohale üks vaatlus, kus nähti korraga 54 hakki. Seega mingeid järeldusi sellest teha ei saa ja Saaremaa lõplik nimekiri võib olla hoopis teist nägu (v.a esikoht),” selgitas Tuule.

Tema sõnul on varasematel aastatel esimese kahe päevaga sisestatud vaid ca 50–55% vaatlustest. “Kui aktiivsed kuskil maakonnas ollakse, oleneb küllalt palju ka eelnevast meediakajastusest. Eelmisel aastal oli Saaremaa üle keskmise tubli,” lausus Tuule.
Kokku vaatlesid linnusõbrad üle 25 330 linnu vähemalt 56 liigist. Kõige arvukam liik oli taas rasvatihane, kes moodustas vaadeldud lindude koguarvust ligi veerandi. Sarnaselt eelmise aastaga saavutas teise koha rohevint ja kolmanda põldvarblane. Märgatavalt rohkem nähti tänavu musträstaid – kui mullu oli neid esmaste tulemuste koostamise ajaks nähtud 300, siis tänavu üle 750.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 20 korda, sh täna 1)