Saaremaal suurenes piimatoodang, kuid vähenes taliviljade külvipind

Saaremaal suurenes piimatoodang, kuid vähenes taliviljade külvipind

 

Statistikaameti andmetel kasvas Saare maakonnas eelmisel aastal nii piima kogutoodang kui ka keskmine piimatoodang looma kohta.

2011. aastal toodeti Saare maakonnas 37 326 tonni piima, mida on 2799 tonni rohkem kui möödunud aastal. Keskmine piimatoodang lehma kohta oli mullu 6250 kilo ehk seitse kilo rohkem kui aasta varem.
2011. aasta sügisel külvati Saare maakonnas 2012. aasta saagiks 1629 hektarit talikultuure, mis on viimaste aastate võrdluses üks tagasihoidlikumaid numbreid. Näiteks 2009. aastal tehti talikülvi 2719 hektarile põllumaale.

Valjala valla Nuudi talu peremees Kaido Kirst põhjendas talikultuuride külvipinna vähenemist sellega, et kaks aastat järjest on talivilja külvid looduslike olude tõttu (külmumata maa jäi paksu lume alla) suhteliselt palju kannatada saanud ja põllumehed ei julge väga riskida.
“Mul endal oli vaja viimasel kahel aastal umbes 50 protsenti sügisel külvatud põllust kevadel üle teha ja see, mis järele jäi, oli ka suhteliselt tagasihoidlik,” rääkis Kirst, kes 2011. aasta sügisel pani talivilja maha just nii palju, et keskkonnanõuetega seotud kohustus oleks täidetud.

Eile statistikaameti avaldatud andmete kohaselt oli Eestis teraviljasaak mullu 14% suurem kui aasta varem, suurenes nii nisu-, odra- kui ka rukkisaak. Hektarilt saadi keskmiselt 2600 kilogrammi teravilja, sealhulgas nisu 2806, otra 2492 ja rukist 2317 kilogrammi. Võidukäiku teeb nisukasvatus, mida kasvatati 128 500 hektaril, mis on viimase 30 aasta suurim nisu kasvupind.

Rapsi- ja rüpsiseemne saak oli Eestis viimase kahekümne aasta suurim. Hektarilt saadi keskmiselt 1612 kg rapsi- ja rüpsiseemet. Kartulisaak oli varasema aastaga võrreldes 8% väiksem ja kartuli kasvupind vähenes 700 hektari võrra. Hektarilt saadi keskmiselt 16 284 kg kartuleid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 33 korda, sh täna 1)