Nood ammused tormised sündmused

Nood ammused tormised sündmused

 

Alljärgneva loo saatis toimetusele praegu Järvakandis elav Sõrvemaa mees EIMAR KIPPER. Kirjutama ajendas teda üks foto, mis ilmus läinud aasta augustis Saarte Hääle esiküljel.

On kenakesti üllatav ja üksjagu hämmastav, missuguse mälestustetulva võib mälulaekas esile kutsuda mõne juhtumisi silma alla sattunud foto nägemine. Selle nägemine, mida fotole on jäädvustatud. Just nii juhtuski 10. augustil 2011 Saar-te Hääle esiküljel avaldatud foto puhul, millel on auto Opel Kadett K-38. Foto juurde kuuluvast tekstist saame teada, et Teise maailmasõja ajal sõidutati seesuguse sõiduriistaga Saksa ohvitsere.

Nõnda see oli

Kuna minu lapsepõlvekodu asus Säärel, siis tähendab see seda, et Sõrves sai 1944. aasta sügisel näha hulgaliselt tanke, veoautosid, sõiduautosid, sõjalaevu ja ründelennukeid. Võõrsõdalastest rääkimata, keda oli kümneid tuhandeid. Nii mõnigi kord tollastele ammustele sündmustele tagasi mõeldes tabad end ühtäkki mõttelt: kas ma olen seda kõike oma silmaga näinud?

Asjalugu on selles, et nii mõnegi iseäranis vapustava juhtumi tahaks unustada, mõelda olematuks. Paraku pole tahtlikult unustamine võimalik. Üks seesugune seik on kõige otsesemas tähenduses seotud Opel Kadetiga.
Ühtlasi on see seotud Saaremaa pinnalt taganevate Saksa sõdalastega, kes kasutasid viimaseid võimalusi kurja teha. Seda igas tähenduses – rööviti, küüditati, tapeti. Nad tegid just täpselt sedasama uues korduses, mida tegid punaväelased 1940. aastal ja hiljem, kui lubjavildi kand oli taas Eestimaad tallamas ja rüvetamas.

Loe pikemalt laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl siit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 31 korda, sh täna 1)