Mees mängib tule ja klaasiga

Mees mängib tule ja klaasiga

Foto: Kalju Suur

“Nii kui kevad tuleb, lähen Laugule. Mai lõpus panen ahjud sisse ja töötan suve läbi,” ütleb Leisi vallas Laugul oma klaasikoda pidav klaasikunstnik Peeter Rudaš (70), Tallinnas Koplis sündinud poiss, kes varsti on juba kolm aastakümmet oma tundmise ja kirjade järgi Saaremaa mees.

Laugu klaasikojast on saanud üks Saaremaa turismimagneteid. Tõsi, algusaastatel olnud huvi klaasipuhumise vastu suurem.
“Suured turismibussid tulid, rahvast täis. Algul püüdsin üles kirjutada, tuli 3500–4000 inimest suve kohta, aga nüüd on need bussid ei tea kuhu ära kadunud,” kõneleb Peeter Rudaš Tallinnas Vabaduse väljakul asuvas Kuku klubis, kus ta just paar päeva tagasi oma juubelisünnipäeva pidas.

“Nüüd tuleb rahvas enamasti oma sõiduautodega. Aga vot saarlasi käib vähe. Oma küla inimestega saame jaanitulel kokku ja siis ikka küsivad, et kuidas mul selle klaasipuhumisega ka läheb. Sihuke see saarlane on!”

Ise projekteeris, ise ehitas

Kurisoo talu oli enne, kui Rudašid ta enesele said, kaheksa aastat tühjalt seisnud ja ostjat oodanud.
Peeter oli siis 42 aastat vana. Mõtles: nii vana mees võiks juba midagi omada ka. Ja miks mitte üht suvekodu kuskil kaugemas paigas, kuhu iga pätt ligi ei pääse!
Sõbramees Mudisti (kunstnik Peeter Mudist – toim) soojal soovitusel käidud läbi mitu tühja maja Leisi vallas, aga Kurisoo tundunud kohe kuidagi omana. Seda mõtet, et teeks klaasikoja, siis veel ei olnud. Küll aga võttis Rudaš ennast kunstiakadeemia kateedrijuhataja kohustest priiks, et suvekuud saarel vabalt mõnuleda.

“Suve läbi sai merel käidud ja kala söödud,” õhkab mees, sest siis oli meres veel kala. “Nüüd pole mõtet merele minna, sest kala on kadunud. See on sama, mis oma kodus vannis õnge loopida.”
Oma klaasikoja tegemise mõtte sai Peeter Bornholmilt, kui ta seal end erialaselt täiendamas käis. See saar on kunstniku sõnul otsekui klaasikunstnike meka, kus koguni paarkümmend klaasikoda tegutseb. Ja ime küll, kõik nad elavad ära!

Loe pikemalt laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl siit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 245 korda, sh täna 1)