Kui haige on saarlase süda? (6)

Kui haige on saarlase süda?

SAARLASEST KARDIOLOOG: Merle Kadarik on kardioloogi vastuvõttu Saaremaal korraldanud kogu oma Tallinnas tööl oldud aja. Foto: Kaie Saar

Eriarste napib pea kõigis Eesti maakondades. Kui kardioloog Merle Kadarik üheksa aastat tagasi Saaremaalt Ida-Tallinna keskhaiglasse tööle läks, siis otsustas ta kardioloogile pääsu saarlaste jaoks lihtsaks ja kättesaadavaks jätta. Praegu käib OÜ Merle Kadarik korraldamisel kord kuus Kuressaare perearstikeskuses vastuvõttu tegemas kolm südamearsti – Merle Kadarik, Tiina Uuetoa ja Hasso Uuetoa, ja nende vastuvõtul käib kuus keskmiselt 100–120 saarlast.

Merle Kadarik (M. K.): Saarlaste südamete tervis on samasugune nagu eestlaste südamete tervis üldiselt. Tundub, et Saaremaal on rohkem krapsakaid ja tegusaid vanemaid inimesi. Näiteks on vanemate inimeste haigus aordiklapi rike. See vajab operatsiooni ja mul on olnud mitmeid üle 80-aastaseid patsiente, kes sai operatsioonile suunatud. Ühe 86-aastase mehe ainus kaebus oli, et tahaks oma 20 aastat noorema abikaasaga sammu pidada.

Kui organismi üldine seisund on hea, pole vanusel tähtsust ja patsienti tuleb opereerida. Näiteks, kui 92-aastasel inimesel on prognoos elada veel vähemalt viis aastat, siis on parem, kui ta elab selle aja hea kvaliteediga elu. Operatsioonide mõttes on patsientide vanusepiir läinud sinna, kus see on arenenud Euroopas. Ka südame-veresoonkonna haiguste levikuga oleme juba samas kohas, kus kogu arenenud maailm, sealgi esirinnas. Südame-veresoonkonna haigused on konkurentsitult suurim surmapõhjus, osakaalult suurem kui vähihaigus või vägivaldsed surmad.

Hasso Uuetoa (H. U.): Infarkti haigestumise ja suremise poolest on eestlased Euroopas kindlalt esimese kolme hulgas. Saaremaal on kvalifitseeritud ambulatoorne kardioloogiline arstiabi suhteliselt hästi kättesaadav. Kui ma vaatan oma spetsiifilist valdkonda, siis saarlaste juurdepääs kodade virvenduse ablatsioonile on palju parem kui näiteks Tartus. Tartu suunas minu juurde möödunud aastal kaks või kolm patsienti, aga Saaremaalt tuli vähemalt 20.

Tiina Uuetoa (T. U.): Saaremaa patsiendi jaoks on kardioloogi teenus tehtud hästi käepäraseks. Mitmed haiged on mulle öelnud, et perearst võib-olla polekski hakanud praegu saatma, aga kuna kardioloog on siinsamas võtta, saadabki kohe. Me leiame rasked haigused, kirurgilist sekkumist vajavad haigused, saame ennetada infarkte jne. Kogu maailmas on niimoodi, et kõige parem operatsioon on ärajäänud operatsioon ja hea infarkt on see, mida on suudetud ennetada.

Loe pikemalt laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl siit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 320 korda, sh täna 1)