Noored panid Kalevipoja ja president Ilvese pildi sisse (2)

Noored panid Kalevipoja ja president Ilvese pildi sisse

 

Mis on ühist Kalevipojal, president Ilvesel, Farmi-Gabrielil, kultuslavastusel “Armastus kolme apelsini vastu”, filmidel “Viimne reliikvia”, “Noor pensionär” ja “Nukitsamees”? Õige vastus: Kuressaare ametikooli teabegraafika eriala õpilased valisid just nende isikute lood ning lina- ja lavateosed oma piktogrammidel kujutamiseks.

“Piktograafia ehk lihtsustatud piltkirja puhul piisab vähesest, aga olulisest infost, et käivitada vaataja peas lugu tervikuna,” ütles õpilaste juhendaja Merit Karise. “Oskus väljendada infot lihtsustatud pildina on tänapäeval väga oluline, sest pilt on keelteüleselt arusaadav. Nii näeme piktogramme lennujaamades viitadel, liiklusmärkidel ja olümpiamängudel võistlusalade märkidena.”

Kuna ülesanne oli piktograafia mooduli osa, pidid plakati tegema kõik õpilased. “Õpilased valisid lood ja isikud ise, ette antud oli ainult see tingimus, et need peavad olema eesti kultuurist ja laialt tuntud,” rääkis Karise.
Et tänavu tähistatakse eesti filmi 100. aastat, soovitas õpetaja valida ka filme.

Kuressaare ametikoolis on piktograafia moodul üks osa teabegraafiku õppekavast. Ülesande käigus õppisid noored infot kontsentreerima ja osadeks jagama, sõnalisele teabele õiget pildilist vastet leidma.
“Kõige laiem piktograafiline tööväli ootab tulevasi teabegraafikuid aga asutuste infograafika loomisel, ja ka seda me õppisime: mida arvestada piktogrammi loomisel ruumi jaoks – ruumi funktsiooni, avatust, suurust, värve, valgustatust,” loetles Karise.
Valminud piktogramme saab iga huviline vaadata ametikooli kodulehe fotogaleriis.

Merit Karise andmeil pole midagi taolist – piktograafilisi plakateid eesti kultuurist – varem ametikoolis tehtud. “See on ka mõistetav, sest meie teabegraafikud, kes õpivad piktograafiat omaette moodulina, on üldse Eesti esimene lend,” tähendas Karise. “Kuskil mujal peale Kuressaare ametikooli teabegraafikuid ei õpetata.”
Peagi asub multimeedia kujundajate kursus piktograafilisi plakateid looma tuntud eesti lauludele. “Küllap näitame neidki varsti avalikkusele,” lubas Merit Karise.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 117 korda, sh täna 1)