VIDEO: Eksperdid uurivad kirikust leitud hauaplaatide päritolu

Kuressaare kesklinnas asuva Laurentiuse kiriku remondi ajal tulid põranda alt välja mitmed hauaplaadid, mis on dateeritud kiriku ehitamisega samasse aega.

See, et 400 aasta vanused hauaplaadid võivad endise põranda alt välja tulla, oli oodatav, kuigi kindlalt seda ei teatud, sest kuni 1772. aastani oli lubatud kirikutesse matta. Vanim leitud plaat pärineb 1600. aastast, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Saaremaa muuseumi teadusdirektori Olavi Pesti arvates võib tegu olla kahe tuntud Saaremaa suguvõsa vappidega. “Üks võiks olla Tiesenhausen, kelle vapil on härja kujutis. Üks vapp meenutab väga Saaremaal levinud ja tugeva aadlisuguvõsa Nolkeni vappi,” arvas ta.

Kunstiajaloolane Juhan Kilumets aga pakkus, et 1706. aastaga dateeeritud plaat on seotud koguni Rootsi kuningakojaga.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 22 korda, sh täna 1)