Saarlased noppisid Alveri konkursil tiitleid (3)

Nii Orissaare gümnaasiumi kui ka Saaremaa ühisgümnaasiumi trupp tõid üle-eestilistelt Betti Alveri VII luulepäevadelt laureaaditiitli, preemiatega naasid ka nende juhendajad Mare Noot ja Rita Ilves.

Möödunud nädala reedel-laupäeval Jõgeval toimunud põhikooliõpilaste konkursil “Tuulelapsed” hindas žürii nii Orissaare Mo-teatri etenduse “Insomnia” kui ka SÜG-i Kreputlaste “Hetked Eesti lauluga” laureaaditiitli vääriliseks.

Mo-teatrile anti üle ka eripreemia heliseva emakeele eest; eripreemiad meeldejääva rolli eest kuuluvad Eliis Leppikule ja Kristiina Maastele. Mo-teatri noori juhendanud Mare Noot võitis aga parima juhendaja preemia.
Orissaare õpilaste etendus põhines Jaan Bergmanni, Karl Eduard Söödi ja Ernst Enno loomingul, millest lapsed olid valinud neile enim meeldinud luuletused.
“Ega see erinevate luuletuste tervikuks sidumine meil väga lihtsalt ja libedalt läinud,” tõdes Orissaare koolinoori juhendanud Mare Noot. “Nägime ikka tublisti vaeva.”

Idee “Tibukese unenäost”

Etenduse pealkiri “Insomnia” (unetus – toim) on inspireeritud Ernst Enno luuletusest “Tibukese unenägu”, mille esimene salm kõlab: “Kuu paistab, tähed säramas, öö katab ilma, maad; kukk õrrel juba tukkumas ja kanad magavad.” Etendus algas ja lõppes nimetatud luuletusega.
Preemiad loo loomise ja laulu kandvuse eest kuuluvad SÜG-i trupile (etendus “Hetked Eesti lauluga”) eest. Rita Ilvest tunnustas aga Vanemuine juhendajapreemiaga. Nii Mare Noot kui Rita Ilves said Vanemuiselt preemiaks pääsmed etendusele “Hunt Luts”.

15 trupi esinemist hindas žürii koosseisus: kirjanik Leelo Tungal, Vanemuise noorsootöö juht Mall Türk, Eesti Raadioteatri juht Toomas Lõhmuste, Tallinna ülikooli õppejõud Rain Mikser ja arst Kalle Piiskoppel.

Täiskasvanute lemmikautorid

SÜG-i noorte juhendaja Rita Ilvese sõnul oli tänavune konkurss varasematega võrreldes pisut erinev. “Luulepäevade üldteema oli lapsepõlve lemmikud, ent need lemmikud olid pigem juhendajate lapsepõlves populaarsed autorid nagu Koidula, Felix Kotta ja Ernst Enno,” rääkis Ilves. “Loodan, et nende tekstide otsimine pakkus lastele teistsugust avastamisrõõmu kui praegune lasteluule.”
Konkursi esimesel õhtul said luulepäevadele tulnud osa mälestushetkest Betti Alveri pargis, teisel päeval aga viie õpitoa tegevusest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 52 korda, sh täna 1)