Juhtkiri: Kelle võit?

Juhtkiri: Kelle võit?

 

Ärimees Joakim Heleniuse firma Biladre Muratsisse kavandatav detailplaneering on mastaapne. Isegi väga. 87 krunti 29-l elamumaa hektaril. Kilomeetreid teedevõrku, oma reoveepuhasti jne. Nagu väike linn juba. Peab olema paduoptimist, kes usub, et viie aasta pärast on Muratsist saanud praktiliselt Kuressaare linnaosa.

Nii suure planeeringuga on vastu pükse saamise hirm paljudel. Nii vallal kui ka külaelanikel. Vallavõimud kardavad kindlasti, et võtavad küll näiteks taristud üle, kuid elanikke ei tule. Või ei tule siis niisuguseid elanikke, kes Kaarma vallale maksu maksaksid. Tulevad suvekaarmalased. Valla jaoks on nende asumi valgustamine ja teede hooldamine väga kallis lõbu.

Praegused külaelanikud pelgavad õigustatult, et kui tuleb juurde nii palju elanikke, ei julge last enam üldse õue mängima lasta. Liiklus kujuneb hullemaks kui Tallinna peamagistraalil. Õigustatud kartused.

Kuid mida on karta arendajal? Praktiliselt mitte midagi. Maa saab planeeringuga muudetud elamumaaks. Selle väärtus tõuseb. Ja kui ei investeerigi midagi, siis vähemalt paberil on senine varandus mitu korda kasvanud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 23 korda, sh täna 1)