Muhu sotsiaalkeskus tuleb seniplaanitust väiksem (3)

Muhu sotsiaalkeskus tuleb seniplaanitust väiksem

RAIDO LIITMÄE: “Selge on see, et uus hoone ei tule enam kaheksanurkne, vaid hoone väliskuju tuleb lihtsam.” Foto: Peeter Kukk

Nelja valla Muhusse Liiva külla rajatava sotsiaalkeskuse projekt läheb kärpimisele, kuna rahapuudus ei võimalda hoolekandeasutust valmis ehitada kavandatud mahus.

Muhu vallavanema Raido Liitmäe sõnul selgus teisipäeval ettevõtluse arendamise sihtasutuses (EAS) toimunud nõupidamisel, et lähima paari aasta jooksul pole mingit võimalust nn KOIT-kavast raha juurde saada, mistõttu tehakse arhitektile ülesandeks projekti mahtu vähendada.
Küsitakse topeltsumma

Möödunud aasta mais lõppenud riigihanke võitnud ehitusettevõtted küsivad sotsiaalkeskuse ehitamise eest 2,7 miljonit eurot, mis ületab riigi poolt ehituseks eraldatud rahasumma pea kahekordselt. Nii suurt puudujääki ei suuda vallad ka oma vaba laenuressursi arvelt katta.
Raido Liitmäe sõnul jääb sotsiaalkeskusse pärast projekti kärpimist endiselt 50 kohta. Hoone pinda on võimalik vähendada esmajärjekorras mitmete ühiskondlike ruumide otstarbekama kasutuse näol: näiteks olemasoleva projekti kohaselt peaksid puhketuba, käsitöötuba ja raamatukogu olema eraldi ruumid, kuid miks mitte teha väiksemaid koosistumisi raamatukoguruumis, märkis Liitmäe.

Üle tuleb vaadata ka hoolealuste ruumide suuruse vastavus kehtestatud normidele. Kui olemasoleva projekti kohaselt pidi sotsiaalkeskusse tulema 2000 m2 pinda, siis 250–300 ruutmeetri kokkutõmbamine, ilma et see läheks vastuollu hooldekandeasutustele kehtestatud nõuetega ja hoolealuste elutingimused ei kannataks, on esialgsete arvestuste kohaselt täiesti võimalik.

Lihtsam ehitada

Ka arhitektuuriliselt on praegune projekt ehitajale keeruline ja sellest tulenevalt kulukas ehitada. “Selge on see, et uus hoone ei tule enam kaheksanurkne, vaid hoone väliskuju tuleb lihtsam,” rääkis vallavanem, kelle sõnul annab kokkuhoidu saavutada ka katusekonstruktsioonide lihtsustamine ja odavamate ehitusmaterjalide kasutamine.
Samas tuleb uues projektis võimalikult palju ära kasutada Facio Ehituse poolt valmis ehitatud keldriosa.

Ökonoomsema ja väiksema hoonega kaasnevad edaspidi väiksemad halduskulud ja sellest tulenevalt võib kujuneda väiksemaks ka kohamaks, märkis vallavanem Liitmäe.
Millal 2009. aasta suvel alanud ja vahepeal pikalt seisnud sotsiaalkeskuse ehitus uuesti pihta hakkab, ei osanud Raido Liitmäe praegu veel öelda, kuid kindlasti korraldatakse selleks uus ehitushange.

Facio tegi “faatsiot”

Facio Ehituse AS alustas Muhu sotsiaalkeskuse ehitamist 2009. a juulis, lubades objekti valmis ehitada kõigest 15 miljoni krooniga. Muhu vallaga tekkinud erimeelsuste tõttu lisa- ja muudatustööde osas peatusid ehitustööd aga juba sama aasta lõpus pärast hoone vundamendi ja osa seinte valmimist.

2011. aasta kevadel korraldas Muhu vald uue ehitushanke, kuid ehitusfirmadelt laekunud pakkumised ületasid tunduvalt tellija rahalised võimalused. Pool aastat väldanud läbirääkimised riigiga ehituse jätkamiseks vajalikku lisaraha ei toonud.
Liivale rajatava sotsiaalkeskuse 50 kohast on pooled ette nähtud Muhu valla vanuritele ja ülejäänud 50 protsenti kohtadest Orissaare, Pöide ja Laimjala valla vanuritele.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 171 korda, sh täna 1)