Kohalik toit peab jõudma meie laste toidulauale (6)

Kohalik toit peab jõudma meie laste toidulauale

SUPILE: Kuressaare ametikooli õpetaja Martha Hubbard on valmis kohalikest toiduainetest keedetud omapärase maitsega suppi pakkuma. Foto: Tõnu Veldre

Eile Vaivere seltsimajas talupidajate seltsi eestvõtmisel toimunud arutelul võeti luubi alla talunike ja kohalike omavalitsuste toitlustusasutuste otsevõrgustiku loomine.

MTÜ Saarte Nõuandekeskus konsulent Veeve Kaasik rõhutas, et Mulgimaal on kohaliku toidu projekt kenasti käivitunud. Sealsed talunikud turustavad oma tooteid otse koolidele, lasteaedadele ja teistele kohalikele (toitlustus) ettevõtetele.
“Tänane arutelu näitab, et meil on tahtmist kohalikku toitu väärtustada. Kui astume sellel teel ühte jalga, siis saavutame ka edu. Kui kohalik toit jõuab meie koolides ja lasteaedades laste lauale, innustab see ka talunikke,” tõdes Veeve Kaasik.

Kõrvitsakasvatajana tuntud Erich Suurpere Lümanda vallast ei olnud kohaliku toidu tarbimise osas nii optimistlik. “Inimesed ostavad endale kartuleid, juur-, aia- ja puuvilja parema meelega ikka supermarketitest kui talunike käest. Mul on kõrvitsaid veel poole keldri jagu. Kui mujale kaubaks ei lähe, siis lammastele küll,” märkis Suurpere.
Mahetalunik Jaan Kiideri sõnul pole Saare maakonnas koostöö talunike ja kohalike omavalitsuste toitlustusasutuste vahel siiani just tulemuslikult sujunud.

“Loodame, et projekt käivitub uue kooliaasta alguseks. Talunikega sõlmitud lepingud loovad põllumajandussaaduste kasvatajaile, liha- ja piimatootjaile kindlustunde. Kõige tähtsam on tervislik toit meie söögilaual. Ainult koostöös saame selle tagada,” rõhutas Jaan Kiider.
Enne seminari algust oli kõigil osalejail võimalus maitsta meisterkokkade valmistatud suppe ja pirukaid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 62 korda, sh täna 1)