Kuressaare ootab printsi valgel hobusel (10)

Kuressaare ootab printsi  valgel hobusel

“KIUSLIK MUINSUSKAITSJA”: Muinsuskaitse Saaremaa vaneminspektor Mihkel Koppel (pildil Garnisoni 15 maja ees) nõuab enne hoone lammutamist selle väärtuslike detailide kaardistamist, et hiljem oleks võimalik maja samasugusena üles ehitada. Omanikud ei ole aga nõus selle eest maksma. Foto: Tõnu Veldre

Enamik Kuressaare linna nn kolemaju, mis on kokku kukkumas ja mille saatusest ei näi keegi hoolivat, pääseb suures osas ka sundvõõrandamisest, kuna linnal puudub selleks raha. Tsiteerides linnaarhitekt Hannes Koppelit: “Tuleks prints valgel hobusel, küll siis välja mõeldaks, mis nende majadega teha.”

Olukord on ühelt poolt troostitu, teisalt aga lausa hirmutav, sest Hannes Koppeli sõnul on saarlaste pealinnas 40 maja, mis seisavad tühjalt ja lagunevad – see teeb ehk 10 protsenti vanalinna hoonestuse koguarvust. Väikelinna kohta on see arv kahtlemata suur. Eriti kui arvestada, et linnaarhitekt hindab 2/3 vanalinna majade seisukorra halvaks või avariiliseks, sealhulgas hooned, milles veel elatakse.

Põhjus, mis Hannes Koppeli sõnul on majade säärase seisu põhjustanud, on eelkõige nende vanus ja inimeste vaesus. “See on väga halb kooslus,” märkis ta, lisades, et piirkonna atraktiivsust see ei tõsta.
Vähe sellest. Näiteks Garnisoni tänav 15 asuv tondiloss hirmutab vastas asuvate Kuressaare täiskasvanute gümnaasiumi ja kunstikooli töötajaid ja õpilasi. “Meil oli just pedagoogidega juttu, mis siis saab, kui niigi rippuv katus tormise ilmaga äkki kellegi autole, koolimaja aknasse või veel hullem, mõnele õpilasele peale lendab,” ütles täiskasvanute gümnaasiumi direktor Ly Kallas. Tema arvates peaksid linn ja omanik(ud) siiski mingi lahenduse leidma.

Loe pikka lugu värskest Saarte Häälest.
Telli leht siit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 127 korda, sh täna 1)