Koerailm sundis saarlasi Utria dessandi katkestama (4)

Läinud nädalal 5.–7. jaanuarini toimunud järjekordne Utria dessant, mille korraldas Erna selts, oli saarlastest osalejate sõnul ilmastikutingimuste poolest nõnda ränk, et pani tervelt neli võistkonda võistlust katkestama. Katkestajate hulgas oli ka kaks Saaremaa maleva võistkonda (kaitseliitlased ja naiskodukaitsjad).

“See, mis seekord võistluse rängaks tegi, oli just ilmastik, naiskodukaitsjad, kes eelmisel aastal saavutasid parima naisvõistkonna tulemuse, märkisid, et ehkki läinud aasta dessandi ajal oli üle 20 kraadi külma, on kuiv külm ikka parem kui vesine ilm – tänavu ei olnud ju ka sood ja veeaugud külmunud ning kui kuskilt märjast läbi läksid, oli kindel, et mingi hetk külmusid sul püksid jala külge kinni,” rääkis saarlaste esindajana võistlusel käinud maleva nooreminstruktor Henno Rüütel.

Tema sõnul said just vesi ja külm meie võistlejatele seekord saatuslikuks, öösel sadas lausa lörtsi ja vihma, oli säärane ilm, mida tavainimene nimetab koerailmaks.
Aga siiski saime kogemusi, olime optimistlikud ning mis peamine, malev sai juurde ka neli värsket militaarvõistlustel osalejat (vennad Jakuninid, Kaarin Peet ja Helina Eist), rääkis Rüütel.

Kaitseliidu Saaremaa maleva pealik kolonelleitnant Kristjan Moora ütles, et ehkki meie võistkonnad seekord katkestasid, tegid nad seda pärast viimast kontrollpunkti. “Eks me õpime ju igalt poolt,” sõnas Moora. Ta märkis, et juba sel aastal lisatakse väljaõppekalendrisse maleva oma retked – kevadine Sõrve ja augustikuine Kübassaare retk – ning neile tahetakse kaasata juba kõik organisatsioonid, lisaks naistele-meestele kodutütred ja noored kotkad. 

Tänavuse Utria dessandi võitis Scoutspataljon, teisele kohale tuli KL-i Tartu maleva ja kolmandale Vahipataljoni võistkond.
Möödunud aastal võitis võistluse Kaitseliidu Järva maleva 1. võistkond, naiste arvestuses olid parimad Saaremaa naiskodukaitsjad. Tänavu läks rajale 20 võistkonda (võimalik oli osaleda 24-l), neist kaks naisvõistkonda.
Võistlus Utria dessant meenutab sündmusi, kui 1919. aasta 17. jaanuaril tegid Eesti meredessantpataljoni 400 merejalaväelast ja Soome vabatahtlike pataljoni 600 võitlejat Eesti mereväe alustelt eduka dessandi Utria randa. Dessandist osavõtnud etendasid olulist osa Narva vabastamisel ja punaväeriismetest puhastamisel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 41 korda, sh täna 1)