Saarlased Austraalias: Kaia oli võimas! (1)

Saarlased Austraalias: Kaia oli võimas!

FÄNNIARMEE: Saarlane Riho Kallus (parempoolne) osutus oma uhke näomaalinguga teleoperaatorite lemmikuks. Lisaks Kallusele täiendasid eestlaste armeed ka (vasakult) Veiko Sööt, Riho Suigusaar, Oliver Einbach, Indrek Einbach. Foto: Joosep Martinson / SMP Images

Kaia Kanepi võit Brisbane’i WTA turniiril ei vaja enam ümberjutustamist. Eesti spordiaasta sai kaugel Austraalias suurepärase sissejuhatuse. Kohapeal jälgis Kanepi mängu vähemalt kaks saarlast, kes räägivad mängust, võidust ja turniiril valitsenud õhkkonnast vaid ülivõrdes.

“Mitte keegi ei taha Kaia vastu mängida,” ütles Saarte Häälele tennisesõber Riho Kallus, kes Kanepi ajaloolise võidu ajal Brisbane’is tribüünil istus.
Kallus oli arvatavasti tolle mängu ajal peale Kanepi ja tema treeneri Silver Karjuse kohapeal kuulsaim eestlane, sest tema rahvusvärvidega maalitud nägu jäi üsna tihti kaadrisse ka teleülekande ajal ning ka Eurospordi kommentaatorid ütlesid lustaka eestlase kohta nii mõnigi kord sooje sõnu.
Kanepi (WTA 34.) võidu kohta slovakitar Daniela Hantuchova (WTA 24.) üle ütles Kallus, et kõik väljaku ääres olevad eestlased tundsid ennast võitjaina. Koos lauldi pärast Kaia võitu ka Eesti hümni.

Kallus, kes Skype’i vahendusel antud usutluse ajal oli teel Brisbane’ist Melbourne’is toimuvatele Austraalia lahtistele meistrivõistlustele, arvas, et Kanepi mängis sel turniiril oma elu parimat tennist.
Melbourne’is algaval aasta esimesel suure slämmi turniiril võib ta Kalluse meelest jõuda vägagi kaugele. Kui just mõnda halba üllatust ei tule.
“Loodan, et jõuab lõpuni välja,” vastas Kallus küsimusele, et mis tema arvates on hetkel Kanepile jõukohane. “Aga selle jaoks on vaja palju tööd teha ja õnne peab olema. Nagu Kaia ise ütles, siis pigem võtta mäng korraga ja punkt korraga. Küll siis lõpptulemus ka parem on.”

Riho Kallus rõhutas veel kord, et Brisbane’i turniiri lõppedes olid sealsed eestlased üliuhked, kohalikud tahtsid fännidega pilti teha ja õnnitlesid pärast matši isegi linnavahel.
Kui Riho Kallus on tennises juba vana kala ja näiteks Austraalias ennegi turniire vaatamas käinud, siis kolmandat aastat Rohelisel Mandril elava Ken Müüri jaoks oli Kanepi finaal kogu eluks meelde jääv sündmus.
Müür, kes elab Brisbane’ist 80 km kaugusel Surfers Paradise’is, jälgis eestlanna matše esialgu televiisori vahendusel, kuid finaaliks sõitis asja ise kohapeale kaema. “Ei saanud sellist võimalust mööda lasta. Olin pärast poolfinaali kindel, et Kaia võidab,” rääkis Müür.

“Lausa uskumatu!” võttis ta Kaia Kanepi mängu kokku, tuues esile Kanepi enesekindlust, füüsilist tugevust ja servi kiirust. Kõige krooniks oli võit.
“Raske oli uskuda, et nii kaugel on võimalus näha oma silmaga Eesti parimat tennisisti finaalis ja veel nii enesekindlalt võitmas. See on kogemus kogu eluks,” kirjeldas Ken Müür, kes ise töötab jalgpallitreenerina, oma emotsioone, kinnitades muiates, et nüüd tuleb saadud emotsiooni toel hakata ka ise rohkem tennist mängima.

Tegi Eesti tuntumaks

Müüri hinnangul oli väljaku ääres ca 20 eestlast, kes elasid kaasa, nii palju kui vähegi võimalik. “Palju ei saanud, sest tennis on ikkagi soliidne mäng,” viitas ta, et jalgpallimängule sarnast mürglit ei tehtud. Ta lisas, et peale väljaku ääres olnud eestlaste olid tuhanded eestlased Austraalias televiisori ees ja Kanepi võit tegi Eesti seal tuntumaks kui miski muu enne seda.
“Seda on raske kirjeldada, sest vähesed austraallased teavad, kus Eesti asub,” püüdis Müür selgitada, et paljude jaoks oleme me maailmas vaid täpp kaardil, kui sedagi. “Paljud tulid juurde, tegid pilti,” kinnitab Ken Müür Riho Kalluse juttu. “Tänu Kaiale teavad nad nüüd, mis värvi on meie lipp, ja kindlasti räägitakse Eestist rohkem,” märkis Ken Müür.


Maailm on väike

Riho Kallus pajatas Saarte Häälele ka seigast, mis veel kord tõestab, et maailm on ikka väga väike. “Käisime enne Kaia mängu õhtusöögil Harri Lingu pool, kes on Austraalias sündinud eestlane ja räägib sealjuures puhast eesti keelt,” rääkis saarlasest tennisesõber. “Selgus, et tal on ka Kuressaares maja Saue tänaval ja seega on ta mulle peaaegu, et naabrimees.”

Kalluse sõnul oli Harri Ling eestlasi lõbustanud juttudega teda külastavast 4-meetrisest püütonist ja sellest, kuidas krabi oli teda eelmise aasta üleujutuste ajal elutoas hammustanud. “Pärast seda muutusid eestlased üsna närviliseks,” muigas Riho Kallus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 235 korda, sh täna 1)