Kuressaare tänavanimed 20. sajandil

Kuressaare tänavanimed 20. sajandil

LAADAPÄEV: Pildil on lauritsapäeva laat kunagises Kuressaare kesklinnas toonase Kubermangu tänava alguses. 1934. aastal sai Kubermangu tänav Tallinna nime, ent pärast Stalini surma liideti see juba varem Stalini auks nimetatud tänavaga, aga mitte kauaks. Uut turgu enam pole, Tallinna tänav on. Foto: erakogu

3. detsembri Saarte Hääles tegin juttu venekeelseteks ristitud tänavatest. Lihtrahvas kasutas aga saksa- ja venekeelsete kõrval eestikeelseid tänavanimesid – Kuressaare kohanimede teke tugineb ju eesti keelel. Selle tõendiks on Campenhauseni ajal pandud ametlikud, saksa keelde tõlgitud nimed.

Eesti keel meie linna kohanimedes sai valdavaks 1917. aastal. Ajutised tagasilöögid tulid Saksa okupatsioonide ajal. Nõukogude võim heitis üle parda kohapealse eripära, mille taasiseseisvumine ennistas.

Eestistamine
Pärast mõisate likvideerimist laienes Kuressaare linnasaras (linnavaldus) Kaarma-Suuremõisa maade arvel linnast idas koos Püha maantee ja Karja tänavaga. Püha maantee algas kunagise Püha-Suuremõisa südamest (praeguse bussijaama alalt), Karja tänav Karja koja juurest.

Juba siis tehti ka esimene nimevahetus – Püha maanteed Allee tänavaga ühendav Landrati tänav nimetati 1919. aastal Pärna tänavaks.
1922. aastal nimetati Hobuse/Ratsu tänav Muru tänavaks, hiljem liideti see Talve tänavaga. Ebamäärase kujuga Sepa tänav tükeldati. Vallimaa tänav sai nime 1922, Sepa tänav jäi Kohtu tänavat Pikaga ühendama. Endisest Sepa tänavast sündisid Karl Ojassoo ja Rootsi tänav. Linna aiamaadele Pikalt tänavalt kunagi viinud Humala tänav sai nime 1930. aastal.

Loe pikemalt laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl siit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 107 korda, sh täna 1)