Kes minevikku…

Salakroonuviinamüüjatest ja pühadeärjast

100 aastat tagasi köitsid saarlasi samuti kohtu-uudised, nagu tänaselgi päeval. Nii andis ajaleht Saarlane teada, et salakroonuviinamüüjad said Uuemõisa vallamajas peetud rahukohtuistungil enamikus neljakuulise vangistuse – kohtualused olid pärit Muhust ja mõned ka Saaremaalt.

Kärlal olnud aga tõeline “pühade lõbu”, sest nagu teada, teevad maaelanikud, nii hästi taluperemehed kui ka vabadikud, omale jõulupühaks koduõlu – nn pühadeärga, mille tarvitamisel pühade lõbu vast liig kaugele läheb, nagu seda M. külas 27. detsembril oli ka näha saanud. Nii oli keegi noormees ennast hästi purju pannud ja jaganud kellegile sõimusõnu kaela. Kui neile sõnadele seletusi oli palutud, lõi noormees palujale mõned augud noaga pintsakukäisesse ja ühe suure haava pähe otsa kondi pääle.
Asjale anti kohtulik käik, kuna haavatu tuli hospidali toimetada. Seda, kas löödud haav ka elukardetav oli, Saarlane ei teadnud.

Kaarmal andis aga Põllupank mõisast ostetud kohtade peremeestele ostutingimused teada. Esimene sissemaks pidi olema kuue nädala jooksul ning see, kes võlgu jääb, sellele jäetakse koht rendi peale.
Hinnad olid maaseaduste järgi mitmesugused, 34–58 rubla tiinu päält.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 16 korda, sh täna 1)