Areen nimetas Sander Mölderi tulevikutäheks (3)

Areen nimetas Sander Mölderi tulevikutäheks

TULEVIKUTÄHT: Noor saarlasest muusik Sander Mölder on mitmekülgne mees, kes kodus nii klassikas, jazzis kui ka elektronmuusikas, lisaks on ta kunagi Kuressaares poiste keelpillifestivalil publiku tahtel teisele kohale tulnud ja soojendanud hip-hopi staari MF Doomi. Foto: Erakogu

Eesti Ekspressi kultuurilisas Areen nimetatakse teiste tulevikutähtede seas ka noort saarlasest muusikut, elektroonilist džässilikku või ka hiphopilikku helipilti viljelevat Sander Möldrit, kelle andekuses on veendunud nii tema ema kui ka esimene pilliõpetaja.

Sander ise oma esiletõstmise kohta kuigi palju öelda ei oska. “Ma ei ole selline erilist tähelepanu vajav inimene,” jääb ta tagasihoidlikuks, selgitades, et kui ta laval on, on artistile suunatud tähelepanu kuidagi teistsugune. “Siis sa tead, mis teed, oled endas kindlam, sest tehtu tuleb südamest.”

Sander Möldri tehtu paneb aga muusikasõpru siiralt imestama. Tema esimene tšelloõpetaja Kuressaare muusikakoolis Laine Sepp ütles, et Sander on tema pedagoogikarjääri jooksul olnud eneseväljenduse osas üks andekamaid õpilasi. “Sander on poiss, kelle mängu ajal olen nutnud,” tunnistas staažikas pedagoog, kes on kindel, et tšellomaailm on jäänud ilma ühest väga heast mängijast.
“Jah, ma tean seda, et õpetaja Sepp nii on öelnud, võin aga niipalju kosta, et pilli ma nurka pole visanud ning mängin seda ikka niipalju, et mu tase alla ei läheks. Samuti on tšello niisugune pill, mida saab väga hästi heliloomingus ära kasutada,” märgib noor muusik.

Oma tšelloõpingute poolelijätmise kohta arvab ta ise, et ei olnud nii hea mängija, et ennast täielikult ühele pillile pühendada. Samas lisab, et ju sel olulisel valikuhetkel tšellomäng teda niivõrd ka ei tõmmanud.
“Sander ongi selline, et arvab, et teised on kogu aeg temast paremad,” nentis Sandri ema Leena Mölder, kes siiski usub, et poeg on andekas ja on kõik saavutatu saanud oma suure tööga.

Tõsi ta on, et praegu muusikaakadeemia magistrantuuris kompositsiooni õppiv Sander Mölder oli läinud aastal ainuke baltlane, kes valiti Madridi Red Bull Music Akademy’sse. See pole aga niisama, et muudkui tahad ja lähed. Sellesse kahenädalasse õpituppa on tuhandeid soovijaid, ütleb muusik, kes usub, et igalt pool, kuhu saatus teda viib, on võimalik saada uusi kogemusi ja tuttavaid, millega siis tagasi armsasse Eestisse tulla. “Minagi sain seal teada, kuidas muusikamaailm tegelikult toimib,” avaldab ta.
Vastates küsimusele, kas midagi saadud kogemustest lähiajal ka publiku ette võiks jõuda, jääb Sander napisõnaliseks. “Ei tahaks ära sõnuda,” lausub ta vaid.

Küll aga paneb tulevikutähte mõtlema, kuidas oleks võimalik Saaremaal mõni kontsert korraldada. “Villu Veski küll helistas ja kutsus mind Kuressaare kuursaali juubelile mängima, aga see aeg mulle kahjuks ei sobi,” räägib Sander, lisades, et muusikal, mida tema teeb, Eestis, liiatigi Saaremaal, kuulajaid vahest palju pole.
“Selles ongi Eesti ja suurte maailmakohtade vahe, et kui ühel pool on igat sorti muusikale turgu, siis teisal ei saa saali seda kriitilist arvu kokku, kellele kontsert korraldada,” tõdeb ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 100 korda, sh täna 1)