Tuuled jätavad kalurid kuivale (5)

Tuuled jätavad kalurid kuivale

PETLIK: Olgugi et meri paistab pealtnäha vaikne, ei kannata sellise tuulega merele minna. Traalid seisavad kai ääres juba jõuludest saadik. Foto: Raul Vinni

Pärast prisket novembrikuist kalasaaki on Saaremaa traalimehed nüüd üsna kuival. Tuulte tõttu enamasti tormivarjus passivate meeste sõnul ei mäletagi, et varem nii tuulist detsembrit ja kehva saaki oleks olnud.

Tuuled lasid merel käia viimati enne jõule ning selle aastanumbri sees pole Veerelt püügil käivad laevad veel välja saanud.
“Tormid on kõvasti seganud, nii kehva detsembrit pole enne olnud,” tõdes OÜ Kaabeltau omanik Mihkel Undrest. Püügipäevi oli vähe ja needki polnud parimate killast. Undresti sõnul jäi suur osa detsembrisse planeeritud kvoodist välja püüdmata ning nüüd tuleb see osa püügiõigusest põhimõtteliselt minema visata. “Raisku läks,” ohkas Undrest.

Et olukord on kehv, kinnitas ka Arne Salong Fishexport OÜ-st. Tema sõnul oli detsember vilets kuu, ent siiski nentis mees, et päris katastroofiline ka mitte. Ka tema firmal jäi plaanitud kvoodist üsna palju välja püüdmata.
Undrest märkis, et november oli seevastu väga hea püügikuu. “Võiks öelda, et meie firma rekord lausa,” tõdes ta. Üle keskmise heast püügist rääkis ka Salong.

Põllumajandusministeeriumist öeldi, et täpseid püügiarve neil veel ei ole, kuid need peaksid laekuma järgmise nädala jooksul.
Eile oli Veere sadamas vaikne. Või vähemalt nii vaikne, kui puhanguti ligi 30 m/s puhuva maatuulega olla saab. Helerohelise tooni võtnud meri lainetas hoogsalt ja tuuleiilid kihutasid madalatoonilist pasunat puhudes üle kaide. Tormivarjus seisid laevad Hanna, Herry, Amazon ja Veere. Laevad loksusid vaikselt akvatooriumis kai varjus, kuid avamerele minekust sellise tuulega midagi välja ei tule.

Mihkel Undrestile kuuluva Hanna roolimajas oli vahis tüürimees Kalmer Tees, kes kalendrit vaadates meenutas, millal viimati merel käidi. Esimese hooga kohe ei meenunudki. “Kas 21. või 22. detsembril,” sõnas ta, nentides, et detsember oli kehvapoolsem jah.
Pikka aega merd sõitnud Tees ütles, et tema mäletamist mööda oli taoline detsember viimati sajandi alguses. Enamasti on aga detsembris ikka saanud merel käia.

Traalimeestele oli 2011. aasta üleüldse ilma poolest kehv. Aasta alguses oldi kimpus jääga ja pea paar kuud ei saadud sadamast väljagi. Aasta lõpus kimbutasid tormid. Tees muigas, sõnades, et olukord on jama jah. Kui on soe, on tormid, ja kui läheb külmaks ja tuul vaikib, tuleb jää.
“Ära hakkab tüütama see passimine juba,” tõdes ta, et võiks juba merele saada.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 98 korda, sh täna 1)