Politseis ootavad omanikku jalgrattad ja tööriistakohver (2)

Politseis ootavad omanikku jalgrattad ja tööriistakohver

MEELIS JUHANDI: Politseisse toodud leitud esemete arv on aastatega vähenenud. "Kui varem oli aastas üle 60–70 leiu, siis eelmisel ja üleeelmisel aastal oli leide paarkümmend," märkis Meelis Juhandi. Foto: Tõnu Veldre

Kuressaare politseijaoskonnas on hoiul 12 leitud asja, millest enamik on jalgrattad, kuid omanikku ootavad ka väärtuslik tööriistakohver, fotoaparaat ja telefon.

Kuressaare politseijaoskonnas hoiul olevad esemed on leitud 2011. aastal ning omanikud ei ole neid siiani küsimas käinud.
“Inimesed võiksid politseist rohkem uurida oma kadunud asjade kohta,” ütles Kuressaare politseijaoskonna menetlus- ja ennetusteenistuse juht Meelis Juhandi. Ta lisas, et politseis on hoiul mitu omanikuta jalgratast ning kui inimene ei ole politseid nende kadumisest teavitanud, siis ei ole politseil ka võimalik leitud ratta omanikku kindlaks teha.

“Muidugi peab inimene tõendama, et see ratas kuulub ikka talle,” selgitas Juhandi, näidates jalgratast, millele oli Bivarixi rattapood kleepsu pannud. Selle kleepsu abiga sai kaupluse kaudu rattaomaniku kindlaks teha.
Jalgrattaid käiakse politseis otsimas vähe, rohkem tuntakse huvi kaduma läinud mobiiltelefonide ja rahakottide vastu. Kuid näiteks tööriistakomplekti ei ole keegi otsimas käinud.

“Täiesti korralik võtmete komplekt, mis on leitud Kaarma vallast, see oli tee peal lohakil maas,” rääkis Juhandi, lisades, et kui omanik kohvri ära tunneb, tuleb tal politseisse tulla ja anda teada selle kadumise aeg ja täpsem koht. Tööriistakohvri omanike järjekorda Meelis Juhandi oma sõnul ei karda, sest üldiselt ei ole politseijaoskonda siiani sattunud selliseid kurikavalaid inimesi, kes tulevad vaatama, mis leiud seal on ja hakkavad siis neid endale kombineerima. Pigem on inimesel ikka teada, kus ja millal ta oma asja kaotas, ning kui see kattub leidja antud andmetega, siis ei ole ju kahtlust, kes on omanik.

Omanikku ootavad veel fotoaparaat, mis võib kuuluda lätlasele, mobiiltelefon, mündihoidja ja Arabella juurest leitud naistekäekott.
“Pildistame, paneme veebi, kuulutame raadios,” ütles Juhandi, lisades, et kui leitud asi on aasta politseis hoiul olnud ja omanik ei ole huvi tundnud, annab politsei selle üle kohalikule omavalitsusele. Viimati sai Kuressaare linnavalitsus endale nn vara juurde oktoobris.


Seadus kohustab

Asjaõigusseaduse järgi peab isik, kes on kaotatud asja leidnud, sellest viivitamata kaotajale või omanikule teatama. Kui kaotaja või omanik on leidjale teadmata, on leidja kohustatud teatama leiust politseile, kui asja väärtus ületab 50 eurot.

Kui keegi leiab midagi elamus, avalikus asutuses või transpordivahendis, on ta kohustatud asja üle andma majaomanikule, üürnikule, vastava asutuse teenistujale, transpordivahendi juhile või politseile.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 145 korda, sh täna 1)