Koerainimeste rõõmud (1)

Jõulu teisel pühal tähistas koerteklubi Aktiiv pühi oma kodukootud koerteetendusega “Austraalia lambakoer Kätu jõuluretk”, mis oli Saaremaal ainulaadne, kuna osatäitjad olid koerad, mitte inimesed. Selline ettevõtmine oli teatud mõttes ka riskantne, sest kunagi ei tea ju täpselt ette, kuidas loomad käituvad, kas nad teevad kõike stsenaariumi järgi.

Koerte etendus toimus meie talvises treeninghallis Kuressaares Tallinna tn 82, endise teraviljasalve hoovi sisehallis. Etenduse käigus näitasid koerad ja koerajuhid, mida keegi on trennis või kodus selgeks õppinud, eelkõige aga koera kuulekust ning koeraomaniku ja koera koostööd.

Kõik jõuluretkel kaasa löönud osatäitjad päkapikkudest kuni jõuluvanani välja olid meie oma klubi koerad ja koerajuhid: Austraalia lambakoer Kätu – koerajuht Annika Maripuu; hovawart Asko – koerajuht Greta Rüütel; Belgia lambakoer Sannu – koerajuht Aarne Väli; Alaska malamuut Mia ja segavereline Kipper – koerajuht Ly Saar; Saksa lambakoer Bogo – koerajuht Kaidi Kask; kääbusšnautser Jenny – koerajuht Aire Remmelg; Šveitsi valged lambakoerad Kita – koerajuht Kersti Pink, ja Eke – koerajuht Rainer Rohi; Jack Rasselli terjer Maybe ja Saksa dogi Salvador – koerajuht Gerle Aljas; leonberger Elliot – koerajuht Ants Salumägi. Meil on veel palju toredaid koeri ja koerajuhte, nemad esinevad järgmistel kordadel.

Tänu annetajatele

Kuigi etenduspaiga hoovi “kaunistasid” pärast vihma suured porilombid ja sisehall ei ole köetav ruum, oli publikut meie suureks rõõmuks tulnud rohkem, kui loota julgesime. Pileteid me ei söandanud müüa, kuid igaüks, kes halli sisenes, andis oma panuse oma sisetunde ja võimaluse kohaselt – jõulud on ju heategevuse aeg ja anname endale aru, et tingimused publikule ei olnud just esmaklassilised. Suur tänu kõigile, kes kohale tulid ja andsid oma panuse annetusena. Sügav kummardus publikule. Etendusest saadud tulu kasutame koertele treeningvahendite soetamiseks.

Mis oli meie ürituse eesmärk? Kahjuks räägitakse pahatihti vaid koerahunnikutest, kuhu keegi on sisse astunud, hulkuvatest koertest, üleannetutest koertest, kurjadest koertest, kes purevad lapsi ja postiljone, murravad lambaid, kes hauguvad ja segavad naabreid jne.
Aga koer elab ju inimese loodud keskkonnas ja on inimese parim sõber! Kõik probleemid algavad tegelikult koera omanikust. Koerteklubi Aktiiv tegutsemise üks peamisi eesmärke on koolitada ja treenida koeri ja koeraomanikke, tõsta inimeste teadlikkust ning parandada nende suhtumist koertesse ja nende koolitamisse.

Uskuge, koostöö ja side koolitatud koeraga on tõeline nauding! Koera koolitamine ei ole mitte ainult see, kui talle on selgeks õpetatud käsklused “istu”, “anna käppa” või “küsi”, vaid see, kui temaga regulaarselt tegeletakse ja püütakse omavahelistest suhetest midagi rohkemat kätte saada.
Meie soov oli loomulikult pakkuda inimestele rõõmu ja jõulumeeleolu, kuid samas näidata, mida on võimalik saavutada, kui oma lemmikloomaga järjepidevalt harjutada. Nii areneb meie loom ja nii on võimalik paremaks saada ka meil endil. Omandatud oskused innustavad aga ennast ja ka oma sõpra proovile panema. Sellest sündis mõte jagada oma rõõmu ka teistega. 

Iga koer on isiksus

Head inimesed, kui olete otsustanud võtta endale koera või on teil koer olemas, võib tekkida hulgaliselt küsimusi ja probleeme. Ka siis, kui teil on juba mitmes koer ning arvate end teadvat koerapidamisest kõike, tasub meeles pidada, et iga koer on isiksus, kel on oma kaasasündinud iseloom. Ja ehk on ka koertel oma jõulumuinasjutt. Isegi kui seal lund ei ole, on jälge ajada ja pakki otsida igal juhul koerale nina järgi ja meeltmööda tegevus.

Kui nüüd kellelgi tekkis mõte koerteklubist Aktiiv rohkem teada saada või kutsuda koerteklubi Aktiiv koeri ja koeraomanikke esinema, siis oleme teie jaoks olemas. Meie kohta leiate infot internetist, kodulehe aadress on www.koerteklubiaktiiv.eu.
Loodame, et kõik lemmikloomad said jõuluajal maitsva lihapala ja tundsid end turvaliselt ka aastavahetuse ilutulestikumöllus. Koerainimestele soovime uuel aastal palju toredat koerust ja lemmikloomaga koosolemise lusti!

Kersti Pink
Koerteklubi Aktiiv juhatuse liige

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 98 korda, sh täna 1)