Hiidlased soovivad sooduspiletit kõigile (3)

Möödunud aasta lõpus tegi Hiiu maavalitsus riigile ettepaneku kehtestada parvlaeval saareelaniku sooduspilet kõigile bussireisijatele, olenemata sellest, kas nad reisivad liini- või tavabussiga.

Et lühendada piletiostu järjekorda ja soodustada ühistranspordi kasutamist, teeb Hiiu maavalitsus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile läkitatud kirjas järgmise ettepaneku: rakendada parvlaeval saareelanikule ette nähtud 50-protsendilist soodushinda kõigile inimestele, kes reisivad 23 või enama reisijakohaga bussides.

Praegu kehtiva korra järgi saavad parvlaeva sõidusoodustust automaatselt vaid kõik need inimesed, kes reisivad liinibussidega. Näiteks ekskursioonibussidega reisivad inimesed sõidusoodustust automaatselt ei saa.

ID kaart võtab aega

Et ka tavabussidega reisivad saarlased või hiidlased saaksid parvlaeval sõidusoodustust, tuleb praegu kehtiva korra järgi nende elukoht ID-kaardiga sadama kassas eelnevalt tuvastada. See on aga küllaltki aeganõudev ettevõtmine ja seiskab piletimüügi kuni kümneks minutiks. Bussi järel tulevad sõidukid võivad nii aga laevast maha jääda.

Väinamere Liinide juhataja Urmas Treiel ütles, et toetab hiidlaste ettepanekut. “Ainult meie näeme omalt poolt kogu seda temaatikat veidi laiemalt, sest soodustuste saamine peab olema lihtne ja mugav ega tohi takistada teenuste sujuvat toimimist,” märkis ta.
Treieli sõnul otsiti 2010. aastal, kui töötati välja parvlaeva piletite hinnakirja ja sõidusoodustusi puudutavat ministri määrust, võimalust, kuidas soodustuste elluviimist lihtsustada. “Tookord leitigi kompromiss liinibusside osas, et vältida mahukat dokumentide kontrolli,” selgitas ta.

Bussis saarlased

“Meie omalt poolt näeme probleemi lahendust selles, et tulevikus võiksime sadamates hakata kõiki reisijaid n-ö sõidukipõhiselt tuvastama,” jätkas Treiel.

“Soodustused liinibusside reisijatele loomulikult jäävad. Ülejäänud reisijad saavad parvlaeva sooduspileti ilma ID-kaardi kontrollita näiteks Kuivastu–Virtsu liinil alati juhul, kui nad reisivad Saaremaa sõidukis, millel on sooduskaart. Olgu siis tegemist sõiduauto või bussiga. Sellisel juhul peavad ID-kaar-di esitama ainult kohalikud täiskasvanud, kes sõidavad sõidukis, millel sooduskaarti ei ole.”

Väinamere Liinide juhataja lisas, et reeglina sõidavad Saaremaa sõidukites Saare maakonna elanikud või siis nende sugulased ja tuttavad. “Oleme isegi seda uurinud, kui palju on Saaremaa sõidukites reisijatena alaliselt mandril elavaid inimesi,” ütles ta. “See arv on vaid 10 protsendi ringis. Praegu kehtiva korra kohaselt neile parvlaeval soodushind ei rakendu.“
Reisijapileti täishind on Kuivastu–Virtsu liinil 2,24 eurot, saareelaniku sooduspilet aga 1,12 eurot.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 34 korda, sh täna 1)