Aasta 2011: Lihtrahvale õnnestunud, kõrgkihile murettekitav

Aasta 2011: Lihtrahvale õnnestunud, kõrgkihile murettekitav

PROTESTIJATE AASTA: Jaanuaris Kairos Tahriri väljakul alanud meeleavaldus viis kolm aastakümmet püsinud diktatuuri kokkuvarisemiseni. Foto: internet

Peagi lahkuv aasta oli edukas protestijatele, halb aga mitmete riikide valitsejatele, keda rahva rahulolematus tabas ootamatult – nii võttis sel nädalal 2011. aasta lühidalt kokku Pariisis ilmuv ingliskeelne ajaleht The International Herald Tribune.

Aasta üks tähtsündmus on kindlasti Araabiamaades puhkenud massimeeleavaldused, mis tõid endaga kaasa mitme diktaatorliku režiimi kokkukukkumise. Ajakirjanduses hakati seda sündmust nimetama Araabia kevadeks.

Algas Tuneesias

Algas see kõik protestimeeleavaldustega Tuneesias. Need omakorda olid ajendatud 2010. aasta 17. detsembril aset leidnud traagilisest vahejuhtumist. Nimelt süütas end sel päeval protestiks politseiametnike omavoli vastu põlema noor 27-aastane tänavakaubitseja Mohamed Bouazizi. Noormees suri põletushaavadesse 2011. aasta 4. jaanuaril.

See traagiline sündmus oli ajendiks kogu Tuneesiat haaranud rahvarahutustele. Juba kümme päeva hiljem, 14. jaanuaril astus ametist tagasi Tuneesiat 23 aastat valitsenud president Zine el-Abidine Ben Ali, kes pages Saudi Araabiasse.
Saanud julgustust Tuneesia rahva saavutustest, puhkesid massimeeleavaldused peagi ka teistes Araabiamaades.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest. Telli leht siit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 14 korda, sh täna 1)