Kuressaare kindluse suveniiriks saab vile (2)

Kuressaare kindluse suveniiriks saab vile

UUS SUVENIIR: Endel Püüa puhub vilepilli, mille Saaremaa muuseum otsustas kasutusele võtta suveniirina. Foto: Tõnu Veldre

Kuressaare kindluse kagukülje lähedalt arheoloogilise väljakaevamise kaevandist leiti vile. Asjatundjate hinnangul umbes 300 aasta eest valminud vilest on Saaremaa muuseum plaaninud teha kindlusele ainuomase suveniiri.

Saaremaa muuseumi direktor Endel Püüa ütles, et kaevamiste käigus välja tulnud vile on arvatavasti kunagi olnud linnukujuline, kuid ajahammas on sel pea otsast pudendanud. Vile häält see aga ei riku.

Asjatundjate hinnangul on tegemist Põhjasõja (1700–1721) paiku valminud vilega, mis tõenäoliselt oli mõeldud laste mänguasjaks. “Aga ega tea,” arvas Endel Püüa, “võib-olla on tegemist ka veltveebli, sõja jupijumala vilega.”
Hääl on originaalvilel selge ja vali. Nii tekkiski mõte kujundada vilest kindlusele sobiv suveniir.

Savist vile esimesed proovikoopiad tegi linnuse hoovis savikojas tegutsev Maila Juns-Veldre koos poeg Taneliga. “Kõige tähtsam on ikka vile pilli seest kätte saada,” selgitas Juns-Veldre ja lisas, et selles on muusikat õppinud poeg osavam kui ta ise. “Kuna kõik viled on käsitöö, siis on igaüks veidi isemoodi ja võib-olla ka isemoodi heliga,” lisas Juns-Veldre. Esimese suurema partii on muuseum tellinud kevadeks, turismihooaja alguseks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 61 korda, sh täna 1)