Religioon ja teadus: Torino surilina ei ole võltsing (7)

Religioon ja teadus: Torino surilina ei ole võltsing

ASUKOHT: Vaidluse tekitanud surillina asub Torino Ristija Johannese katedraalis. Foto: internet

Enne jõule kerkis rahvusvahelises ajakirjanduses taas pinnale üks vana teema – kas Torino surilina on võltsing või mitte. Nüüd on itaalia teadlased jõudnud järeldusele, et võltsinguks seda pidada ei saa. Lina päritoluküsimuse jätavad nad aga ikkagi lahtiseks.

Neil päevil teatas Itaalia üks juhtivaid päevalehti La Stampa, et teadlased on teinud esimese vahekokkuvõtte Torino surilina viis aastat kestnud uurimisest. See viidi läbi Itaalia säästva majandusliku arengu, uue tehnoloogia ja energia rahvuslikus agentuuris (lühendatult ENEA).

Selle pika ja keerulise nimega agentuuri teadlased püüdsid selgusele jõuda, kuidas ikkagi on linasele kangale nii selgesti jäänud inimkujutis. Veel seadsid teadlased endile eesmärgiks välja selgitada, millised füüsikalised ja keemilised protsessid võivad kanga viia sellise värvumiseni, nagu seda võib täheldada Torino surilina juures.

Teadlased (leht toob ära vaid nende perekonnanimed Di Lazzaro, Murra, Santini Nichelatti ja Baldacchini) lähtusid surilina viimasest ja seni ainukesest põhjalikust uurimisest, mille 1970. ja 1980. aastatel viisid läbi rühmitusse STURP (lühend ingl k väljendist Shroud of Turin Reasearch Project) kuulunud teadlased, teatab La Stampa’s ilmunud artikli autor Marco Tosatti.

Edasi loe reedesest Saarte Häälest.
Telli leht siit

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 80 korda, sh täna 1)