Marta-Lovise võõrustab nii jõuluajal kui aastavahetusel (4)

Marta-Lovise võõrustab nii jõuluajal kui aastavahetusel

MEES NAGU ORKESTER: Kipi puhkemajade peremees Andi Kuivjõgi on mees nagu orkester, kes saab hakkama iga tööga. Ka harrastusnäitlejana on ta endale nime teinud. Foto: Egon Ligi

Tegelikult sobiks pealkirjaks ehk rohkem tekst, mis kirjas Marta-Lovise külalistemaja baarileti juures oleval seinaplaadil: “Väike paradiis maailma veere peal”. Plaadi kinkisid pererahvale turismiala õpilased Tallinnast ja see iseloomustab kena puhkekompleksi Kipi külas vahest kõige paremini.

Aprilli lõpus külalistele uksed avanud Marta-Lovise külalistemaja Lümanda vallas Kipi külas on lühikese ajaga tuntust kogunud nii Saare- kui ka mandrimaal, välisriikideski. Sellest annavad tunnistust kõik need, kes on seda hubast paika külastanud ning võõrustajate külalislahkust kogenud ja kõrgelt hinnanud.

Marta-Lovise tegutseb aastaringselt, pakkudes kodukandi inimestele ja kaugemalt tulnutele võimalust meeldivalt aega veeta. Hubases rõdudega saalis saab pidada uhkeid pidusid pulmadest kuni jõulu- ja aastavahetuspidudeni. Selle aasta viimasel päeval ütlevad talu peremees ja perenaine Andi ja Kaja Kuivjõgi oma külalistemajas tere tulemast neile, kes tahavad vana aastat ära saata ja uut vastu võtta just Marta-Lovises, Valleraa bändi saatel. Uue aasta alguseski on saal mitmeks õhtuks broneeritud.

Teisipäeva pärastlõunal kogunesid Kipile kultuuritöötajad, tegemaks kokkuvõtteid lõppevast aastast. Kipi puhkekompleksi noor peremees võttis külalisi vastu naerul sui. Õnneks leidsime askelduste keskel niipalju aega, et turismimajanduses sellel aastal peaaegu seitsmepenikoorma sammudega edasi astunud talu omaniku ja tegevjuhi Andi Kuivjõega väheke juttu vesta.

Tasapisi tiksume edasi

Andi Kuivjõgi ise puhkekompleksi jõudsast arengust just vaimustusega ei rääkinud. Ilmselt ei taha ära sõnuda. Meiegi ei soovi seda teha. Tõdegem siiski, et Marta-Lovisest on saanud üks kuumemaid kohti, mida teatakse ja oma silmaga näha soovitakse.
“Eks me tasapisi tiksume, suurt reklaami pole teinud. Seda polegi majanduslikus mõttes võimalik teha. Suust suhu info mõjub kõige paremini. Positiivseid vastukajasid on tõesti palju ja eks see annab energiat juurde,” tõdes Andi Kuivjõgi.

Kuigi talu uusim ehitis, külalistemaja Marta-Lovise, avati sellel kevadel, ulatub Kuivjõgide turismialane ettevõtmine kümne aasta taha. “Kõigepealt üritasime SAPARD-ist ühele puhkemajale toetust saada, kuid ei läinud õnneks. Olime tookord maksuametile kolm krooni võlgu,” meenutas peremees.
Edaspidi sujus kõik paremini. 2003. aastal valmis esimene puhkemaja, kaks aastat hiljem teine. Hooned ristiti pererahva vanaemade nimedega. Andi vanaemad olid Aliine ja Kristiine. Marta-Lovise oli perenaise Kaja isapoolne vanaema.

Kipi külalistel on võimalus ümbruskaudset kaunist loodust nautida peremehe rajatud mitme atraktsiooniga matkarada läbides. Sellel aastal sai valmis võrkpalliplats. Lastelegi on mõeldud. Nende tarvis on kenad mänguväljakud.
Kui Marta-Lovise külalistemaja praegu ja edaspidigi toitlustuskoha funktsioone täidab, siis edaspidi hakatakse selles hoones ka külalisi majutama. Juurdeehituse jaoks taotlevad puhkekoha omanikud Euroopa Liidu struktuurfondidest toetust.

“Tänu Euroopa rahale on maal ka võimalik midagi ära teha,” hindas Andi Kuivjõgi ettevõtluse edendamist maal.
Toitlustamisteenust pakub Marta-Lovise ka väljaspool oma maja. “Õnneks on häid inimesi, kes tahavad koostööd teha ja kutsuvad appi. Meie igal juhul niisugust asja pooldame. Üksinda omaette tegutsedes ei jõua kusagile. Puhkajailegi soovitame mingit teenust teistelt ettevõtjailt. Koostööst tõuseb tulu kõigile,” arutas Andi Kuivjõgi.

Toitlustamist on noored ettevõtjad arendanud võrdselt majutusteenusega, vahest enamgi.
Selleks, et kõike hästi teha, peab ettevõtja ise omandama nii teoreetilisi teadmisi kui ka praktilisi oskusi. Andi Kuivjõgi on olnud agar õppija, kes käinud koka- ja kelnerikursustel, osalenud kõikvõimalikel koolitustel nii koduvallas kui ka Kuressaare ametikoolis.
“Olen üritanud kõigist koolitustest, kus saan oma ettevõtlusala kohta uusi teadmisi, maksimaalselt osa võtta. Kuigi ma ise köögis ei kokka, ma vähemasti tean, kuidas roogasid õigesti valmistada ja kuidas serveerida. Ehitusega on samamoodi. Hea, kui oskad ettevõtjana sõna sekka öelda,” rääkis edukas ettevõtja.

Menüüs on eestimaised toidud

Marta-Lovise pakub külastajaile eestimaiseid toite. Peremehe sõnul ei koosne menüü üksnes Saaremaale iseloomulikest toitudest. Või mis roog see sajaprotsendiliselt päris saaremaine ongi. Üks on kindel, Mehhiko või Itaalia toite Marta-Lovises pole. Eritellimusel on aga neidki võimalik valmistada.

Jõulutoidud on traditsioonilised. Kapsa-, kartuli- ja lihavarud on Marta-Lovisel olemas. Jõulude ja aastavahetuse eel pererahval sellega muret pole.
Noori toetavad nende ettevõtmistes Andi isa Olev ja ema Asta. “Nad on head abilised ja nõustajad. Koostöö sujub hästi. Isa on mul lausa üliaktiivne,” kiitis peremees vanemaid.

Tegelikult ongi see pere ettevõtmine. Andi abikaasal Kajal kulub suurem osa päevast pisitütrele Eliisale. Kui ta aga lapse kõrvalt vähegi aega leiab, paneb temagi pere ettevõtmistes käed külge.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 160 korda, sh täna 1)