Juhtkiri: Külvivoliniku mentaliteet metsas (8)

Juhtkiri: Külvivoliniku mentaliteet metsas

 

Aastal 1951 tuli külvivolinik ja ütles, et üleliiduliselt on otsustatud alustada kündi aprilli esimestel päevadel ja kaks nädalat hiljem tuleb vili maha külvata. Selline oli partei otsus, kuigi lumi oli külma talve järel Saaremaa põldudel veel sulamata. “Ideaalmaastiku” külvivolinik vähemalt proovis terve talupojamõistuse kohaselt palja tagumikuga mulla soojuse järgi.

12. detsembril 2011, 60 aastat hiljem, sõidab metsaveotraktor metsa ja tuleb sealt raske palgikoormaga tagasi. Õhutemperatuur väljas on pluss 5, vihma on tulnud üle päeva ja pinnasekattega tee raskemat koormat ei kanna. Aga metsafirma juhtkond on otsustanud, et keskmiselt on detsembri keskpaigaks esimesed külmad olnud, raha tahab liigutamist ja metsa väljavedu võib alata. Paarikümne sentimeetri sügavused roopad jäävad metsa alla ja need kaovad alles aastakümnetega. Külavaheteed muutuvad siin-seal põhjatuks ja mõni pere enam kerge sõiduautoga koduväravast suure tee peale ei saagi.

Seda, kas pehme ja vett täis pinnas ikka raskemaid masinaid kannatab, ei katseta keegi. Ei aita siin ka vallavalitsuse keeld ega terve talupojamõistus, sest kasuminumber on kõvemgi käskija kui kunagi Moskvast tulnud käsk.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 93 korda, sh täna 1)