Jõulukuusk maksab 3–13 eurot (8)

Jõulukuusk maksab 3–13 eurot

KUUSK VÕRKU JA VALMIS: Silver Paju sõnul on esimesed kuused küll juba müüdud, kuid kibekiireks müügitööks läheb ilmselt lähipäevil. Foto: Egon Ligi

Päris sama palju kui terve jõululaud jõulukuusk maksma ei lähe, kuid mõnevõrra on hinnad kuusemüüjate sõnul siiski tõusnud.

Kui jõuludeni on jäänud täpselt nädal, on esimesed kuusemüüjad Kuressaares platsis. Tallinnast Kuressaarde jõulukuuski müüma tulnud Silver Paju kinnitas, et puid on tal mitut masti – kõige väiksemad on meetrised, suuremad pea kahemeetrised.

Neljapäeva lõuna paiku oli Pajul pakkuda vaid Belgiast toodud puid, kuid juba täna peaksid kohal olema ka Eesti metsades sirgunud puud. Belgia kuuskede hind on Paju sõnul 12 eurot, Eesti kuuse saab kätte 8 euroga.
Et noormees on jõulupuid ka varasematel aastatel müünud, teab ta, et hinnad on aastatega pisut kerkinud. “Samas kõik asjad on ju kallimaks läinud ja keegi hinna pärast nurisenud ei ole,” kinnitas ta.

Kuusemüüja sõnul läheb suurem jõulupuude müük lahti lähematel päevadel. Kolmapäeval, kui ta Saare Selveri parklas kuusemüüki alustas, osteti vaid kaks puud. Eile lõunase seisuga oli tal õnnestunud müüa veel neli.
Riigimetsa majandamise keskusel (RMK) on tänavu omal käel riigimetsast jõulukuuse toojaile välja pakkuda 135 kuusekohta üle Eesti. Saaremaal on RMK maha märkinud kaks kohta, kust tohib ise kuuske tooma minna: Luulupe Leisi vallas ja Kulli küla Kärlal.

Ühe- kuni kolmemeetriste kuuskede hinnad jäävad RMK-l 3 ja 13 euro vahele ning jõulupuu eest saab maksta looduskeskustes sularahas, pangaülekande või mobiiliga. Ja RMK looduskeskuste ja kontorite juures ei müüda raiutud kuuski, vaid kuuseretkele tulijal peab oma saag kaasas olema.

“Kõik need, kes on endale sobiva jõulupuu ka varem riigimetsast toonud või kes teavad kindlaid kohti, kust puu võtta võib, saavad kuuse tuua ka mujalt,” tähendas RMK metsakasvatuse peaspetsialist Toomas Väät.
Jõulukuuski tohib riigimetsas raiuda vaid sealt, kus neil ei ole lootust suureks kasvada – teede ja kraavide servadest, elektriliinide alt ja metsasihtidelt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 351 korda, sh täna 1)